Банкеръ Daily

Общество и политика

ИТН не преговаря с "Демократична България" за правителство

Христо Иванов

Изобщо няма разговори, свързани с каквото и било намерение на "Има такъв народ" за правителство, обясни председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в парламента. 

"Подобни разговори, свързани с каквото и да било относно тяхно намерение за реализиране на мандат, камо ли министри, изобщо няма. Ние си даваме ясно съзнание, че имаме 27 депутати. Трябва да изхождаме от този факт", обясни  Иванов.

"Декларирали сме, че логичният фокус на усилията на тези партии, които представляват желанието на хората за промяна, е мандатът на "Има такъв народ. Чакаме техния ход.  От действията на партията на Слави Трифонов щяло да зависи, доколко ще се сформират достатъчни мнозинства за излъчване на правителство", допълни той.

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви във включване на живо във Фейсбук, че коалицията ГЕРБ-СДС връща проучвателния мандат за съставяне на правителството. "Приемам решението на Изпълнителната комисия да върнем мандата", посочи Борисов. 

Мандатът ще бъде върнат днес в 10:30ч.  На срещата при него бяха Даниел Митов, Десислава Атанасова, Цвета Караянчева и Йорданка Фандъкова. Според Борисов и втората политическа сила - "Има такъв народ", няма да състави правителство.

"Сега искат да променят правилата. Да ги променят, но те няма да направят правителство. Страх ги е и няма да го покажат правителството. Няма да постъпят отговорно като нас - да кажат кой ще им бъде министър-председател, кой ще бъде външен министър, кой вътрешен. Това е безотговорна политика. Европа още е в пандемия и финансовото състояние на държавите лети надолу. Новите бюджети трябва да предвидят стотици милиони за ваксини, а ние сме осигурили и всичко необходимо за пандемията, абсолютно всичко“, каза Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във