Банкеръ Daily

Бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров:

ИТН не нарушава Конституцията с представянето на проектокабинета

"Няма нарушение на Конституцията при представянето на проектокабинета на „Има такъв народ“. Всъщност процедурата за сформиране на правителство не е стартирала, има фотофиниш и все още не е ясно коя ще е парламентарната група, която ще излъчи първия кандидат за министър-председател, т.е. на кого ще бъде връчен първият проучвателен мандат". Това обясни бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров.

Той допълни, че мандатът за съставяне на кабинет е персонален и се предоставя на лице, посочено от най-голямата по численост парламентарна група, а не на политическа партия или на партиен лидер. Според професора актът на Слави Трифонов е израз на самочувствие и поведението му е легитимно.

"В Конституцията ясно е казано, че правителство подава оставка пред новоизбраното Народно събрание. Интересна е практиката за служебните правителства, която е много различна – имаше такива, които подадоха оставка пред новоизбраното Народно събрание, а други пред този, който ги е назначил – президента", каза Киров пред bTV.  Преподавателят по конституционно право обясни, че при три последователни неуспешни опита за формиране на правителство президентът ще трябва да назначи наново служебно правителство и да насрочи в двумесечен срок нови избори.

Професорът заяви, че технологията на гласуване с машини не предполага подаването на сигнали за нарушение, защото те не могат да бъдат констатирани с нея: "Това, че една машина е дала дефект и в някакъв момент се е преминало по решение на ЦИК или след 11 ч. на РИК към гласуване с бюлетини, е едната част от въпроса. По-важното е, когато има дефектирала машина и изборния процес е прекратен за 2-3 часа, след което машината отново е стартирана, трябва ли да се удължи изборният процес в тази секция." Киров, добави, че очаква отговор от Централната избирателна комисия кои са случаите за прекъсване на вота в страната и чужбина за и за колко време.  

"В първите години на демократичния преход ние стартирахме с разходи между 15-20 млн. за изборна кампания. Трябва да се каже каква е сметката сега и как за 20 г. толкова пъти нарасна цената на един изборен процес", обобщи бившият конституционен съдия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във