Банкеръ Daily

Предложенията между първо и второ четене на актуализацията на бюджета

ИТН иска нулево ДДС за брашното и 9% ставка за олио и зеленчуци

"Има такъв народ" настояват за нулево ДДС за брашното и 9-процентна ставка за олиото и зеленчуците. От "Възраждане" настояват за повече пари за сектор сигурност - това са само част от предложенията между първо и второ четене на актуализацията на държавния бюджет.

От ГЕРБ настояват ваучерите да могат да важат и за туристически услуги, както и да се осигурят допълнителни 30 милиона лева за висшите училища.

Нулевата ДДС ставка за брашното е мотивирана с факта, че вече на първо четене бе одобрено да няма косвен налог върху хляба. Предложението е на Пламен Абровски от "Има такъв народ", който в друго свое предложение, подписано и от председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански, настоява за 9 % ставка за ДДС при олиото и зеленчуците, които поскъпнаха значително.

Каримански и депутатът от "Демократична България" Георги Ганев са внесли проект повишението на акциза върху цигарите и течностите за електронни устройства за пушене да стане от 1 септември, а не от 1 юли.

Темата бе коментирана при първото четене на законопроекта в ресорната комисия и след обясненията на бизнеса защо е необходимо това отлагане, министърът на финансите Асен Василев се съгласи.

Общи предложения на няколко парламентарни групи прецизират текстовете за дарения за храни по Закона за ДДС, както и правят промени в Закона за акцизите, според които данъчните складове трябва да обявяват свободните капацитети за съхранение на горива.

Редица предложения са внесени от ГЕРБ, сред които - повече пари за заплати за служителите в МВР, за Селскостопанската академия и дори допълнителни 100 000 лева за православен храм в Кипър.

Срокът за предложения изтича в края на работния ден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във