Банкеръ Daily

Асен Василев:

ИТН има по-агресивна програма за намаляване на разходите

Трябва да се подхожда балансирано, както подхожда служебният кабинет, а "Има такъв народ" има доста по-агресивна програма за намаляване на разходите. Това заяви служебният финансов министър Асен Василев по повод отказа си да участва в състава на проектокабинета, представен от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов. Предложение е имало и към още двама служебни министри - икономическия Кирил Петков и просветния Николай Денков. В своя позиция тримата обявиха, че са отказали на Трифонов заради съществени различия във визиите за финансовата политика.

В позицията бе съобщено и че на министър Василев му е бил предложен пост в друго министерство, а не във финансовото. В тази връзка той каза пред БНТ, че се чувства комфортно или в икономиката, или във финансите". "От други неща не разбирам, така че няма как да бъде полезен", добави финансовият министър, но отказа да посочи кое е било министерството, предложено му да оглави. 

Не пожела да коментира и намеренията на "Има такъв народ" за приватизиране на Българската банка за развитие и концесиониране на някои от инфраструктурните обекти. А отбеляза, че щом приключи мандата на служебния кабинет, ще коментира като гражданин.

Василев заяви, че би продължил работата си като министър "в конфигурация, в която имаме пълна свобода на екип". "Имаме ясно разбиране какви са целите и задачите, които трябва да се постигнат в рамките на едно мое участие в едно правителство и имам пълна свобода на действие как да постигна тези цели и задачи. Свобода, каквато имам в момента", подчерта той. И допълни: "Ако не съм в икономиката или финансите, какви цели и задачи да постигна?"

Служебният министър каза, че не би участвал в партийно правителство, а само в експертно, "което е сглобено с ясни цели, задачи и хоризонт". "Да гадаем бъдещето е нездраво. Трябва да действаме на базата на това, което е възможно в момента", смята той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във