Банкеръ Daily

Общество и политика

ИТН и "Възраждане" искат анулиране на заседание на здравната комисия

"Има такъв народ" и "Възраждане" са недоволни, че не са били уведомени за вчерашното заседание на здравната комисия. От ГЕРБ-СДС възразиха срещу различния начин на предвижването на проектите на опозицията и на управляващите.

Повод за разменени реплики в пленарната зала станаха вчерашните заседания на здравната комисия и на комисията по конституционни и правни въпроси, на които трябваше да се обсъди проект на решение за правилата за достъп до двете сгради на Народното събрание.

Правната комисия не допусна точката до разглеждане, здравната одобри проекта, внесен от ПГ на  "Продължаваме промяната", подписано и от Атанас Славов /"Демократична България"/. Първоначалното предложение на ДБ за въвеждането на изискване за зелен сертификат за достъп до сградите на парламента е било оттеглено.

Първо от "Възраждане" обявиха, че техният представител в здравната комисия Елена Гунчева умишлено, според тях, не е била уведомена за заседанието и съответно не е присъствала. От името на парламентарната група Петър Петров поиска от председателя на парламента Никола Минчев да не се нарушава правилникът за работа на НС. Ние ще вземем съответните мерки, обяви той.

След него думата взе и Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН, и заяви, че не само опозицията, но и част от коалиционните партньори не са били уведомени за заседанието на здравната комисия, техният представител в нея Силви Кирилов е разбрал на входа, другите членове от ИТН изобщо не са знаели. От което следва, подчерта Йорданов, това заседание на здравната комисия да бъде обявено за недействително.

"Моля Ви, спазвайте правилата, защото започвате да будите мисли", заяви той. Никола Минчев обеща казусите да бъдат проверени.

От ГЕРБ-СДС възразиха срещу начина, по който се разпределят проектите на решения - тези на управляващите имат приоритет, а на опозицията отлежават при председателя на парламента.

Анна Александрова /ГЕРБ-СДС/ обясни, че те още от първия ден на 47-ото НС са внесли проект на решение, свързан със зеления сертификат, но лежи в чекмеджето на Минчев. В същото време, по думите й, в късния час снощи е получен мейл за извънредно заседание на правната комисия днес, на което да се разгледа проектът на ПП за достъп да сградите на парламента, внесен вчера. И Александрова, както и Петър Петров от "Възраждане", настоя да се спазва правилникът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във