Банкеръ Daily

Филип Попов:

ИТН бетонира ГЕРБ - вместо да изчегърта, прави фина замазка

„ИТН наистина са ключови за формиране на редовен кабинет в рамките 46-ото Народно събрание. Но действително от интервюто на г-н Трифонов към тези кризи – икономическа, COVID криза, бежанската вълна, вече се добавя и следващата криза – парламентарната, политическата криза и то по един категоричен начин, без ясни критерии защо не може сега да се състави правителство, какво пречи, къде са разликите. След като постигнахме в рамките на първия мандат ясни пресечни точки, по политики нямаме противоречия, дори се стигна до подписване на споразумения.“ Това каза прид БНР депутатът от БСП Филип Попов.

Според Попов интервюто с лидера на ИТН съдържа много противоречия – например това, че от „лоялен партньор, етичен“ БСП се е превърнала в партия на статуквото.

„Служебните министри бяха много добри, само че той атакува част от служебните министри. Президентът е прекрасен, но пък атакува служебния кабинет, който е назначен от президента. Може би това е някакъв опит да се обясни и няма логика защо не сега. Защо в 45-ото събрание не успяхме да съставим редовен кабинет, защо сега не можем, защо в следващото Народно събрание „на всяка цена“ и какво включват тези думи - „на всяка цена?“, коментира той.

С това поведение ИТН вместо да изчегърта ГЕРБ от власт, като че ли наложи „фина замазка, буквално ги бетонира във властта“, подчерта Филип Попов.

Според него провелите се разговори по политики в рамките на първия мандат са минали прекрасно и консенсусно, но като че ли са се водили други разговори извън преговорите.

„Излиза на час по лъжичка информация – според Слави Трифонов Христо Иванов е искал министри, а Мая Манолова искала да излъже Христо Иванов. Според Мая Манолова Трифонов е искал Манолова да се откаже от кметската надпревара в София. Двама служебни министри са ходили при Трифонов да искат да останат министри, те пък твърдят, че са били поканени. Оказва се, че се водят някакви други разговори - не в парламента, не пред камерите и обществото, а някъде другаде и там като че ли е заключено разковничето на провала на преговорите до този момент“, каза още Попов.

„Затова БСП подхожда съвсем различно като заявихме, че няма да предлагаме фигура за министър-председател, а искаме заедно в диалог с останалите сили в този парламент, без ГЕРБ и ДПС, да предложим състав на правителство, който да изпълни вече договорените политики“, посочи социалистът.

Според Попов няма логика това да не се случи, освен ако някой някъде не иска в 46-то Народно събрание да не се състави кабинет, а да се състави в следващия - „на всяка цена“.

„Не става ясно обаче какво означава това „на всяка цена“. То може да означава кабинет с ГЕРБ и ДПС, може да означава оставането на Иван Гешев като  главен прокурор – на практика може да означава моделът, срещу който се борихме, да остане“, подчерта Филип Попов.

Попов е на мнение, че „БСП за България“ се държи най-адекватно и най-отговорно в настоящата ситуация. Той определи третия мандат като „спасителния пояс“ и посочи, че правят всичко възможно да се състави редовен кабинет.

„Много лесно ще ни бъде и на нас за хвърлим кърпата, да кажем – ами, ето, виждате, никой не иска да се случи правителство в рамките на 46-ото Народно събрание. Да, безотговорно е, но няма как да се случи. Но не го правим“, изтъкна той.

„Ние носим политически загуби от цялото си поведение – работихме и се борихме срещу този модел вече повече от 10 години и в крайна сметка понасяме ударите от това, от този модел, които се връщат само срещу „БСП за България“. Ние платихме тази цена, но носим своята отговорност за съставянето на редовен кабинет, защото това е адски необходимо в момента за България. Наистина предстоят нелеки времена, меко казано“, коментира Филип Попов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във