Банкеръ Daily

Общество и политика

Италия подкрепя членството на България в Шенген

S 250 14913253 cf56 4a76 bbdc f765ded7283f
S 250 a8388500 6c34 40bf bad4 cec04a384a9d

Италия подкрепя членството на България в Шенген. Това подчерта министърът на външните работи Луиджи ди Майо на среща с президента Румен Радев. Двамата обсъдиха на „Дондуков“ 2 двустранното сътрудничество на Рим и София и преодоляването на здравните и социалните последици от кризата с Covid-19.

Ди Майо подчерта отличните отношения между Рим и София. „Този момент, в който жестоката пандемия, засегна цял свят, имахме възможност да видим кои са нашите приятели. На първо място бих поставил България и българския народ“, посочи той. Външният министър на Италия припомни, че двете страни имат общи позиции, включително и по въпроса за разширяването на ЕС и подкрепата за Албания и Северна Македония.

Доброто партньорство между България и Италия открои и Румен Радев. „Италия е изключително важен икономически търговски партньор и ключов инвеститор с потенциал за развитие в енергетиката, предвид стратегическата роля на Италия в Южния газов коридор“, каза държавният ни глава. „България и Италия споделят приятелство, което се доказа в условията на криза и борбата с разпространението на коронавируса в Европа”, отбеляза още президентът.

„Всички видяхме как италианският народ и институции бяха изправени пред безпрецедентни предизвикателства и показаха как трябва да се консолидират усилията в обществото за преодоляване на кризата“, посочи държавният глава. 

Двустранното сътрудничество между България и Италия в икономиката, енергетиката, туризма и образованието, бяха във фокуса на срещата. Президентът Радев отново призова за равномерно разпределение на научната и образователната инфраструктура в Европейския съюз, като най-сигурна гаранция за устойчиво сближаване в Европа. По думите на държавния глава без инвестиции в човешкия капитал, усвояването на европейските фондове не може да има дългосрочен ефект. Страната ни очаква активна помощ и от страна на Европейската комисия за създаването на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа.

Пандемията от коронавирус дава възможност на ЕС да ускори процесите на развитие в Общността, свързани с повече инвестиции в образованието на младите хора, беше позицията на Румен Радев и Луиджи Ди Майо.  Италианският външен министър открои и ролята на новосъздадения фонд „Next Generation EU” и обърна внимание на необходимостта от солидарност към най-пострадалите от пандемията страни.

Обща бе и позицията, че активният обмен в икономиката и инвестициите насърчава двустранното партньорство и в много други области. „Италианският бизнес проявява все по-голям интерес към България и възможността да реализира общи проекти с български партньори”, заяви Луиджи Ди Майо.

„Моделът на Италия за успешна борба с корупцията по високите етажи на властта може да бъде използван като пример в Европа”, подчерта Румен Радев. Луиджи Ди Майо заяви от своя страна, че антикорупционния закон в Италия отразява 30-годишния опит на страната в борбата с корупцията и се базира на експертизата на съдии и полицейски служители.

Президентът изрази признателността си за последователната подкрепа на Италия за присъединяване на България към Организацията за икономическото сътрудничество и развитие, както и за задълбочаване на процеса на европейска интеграция.

Румен Радев предаде чрез Луиджи Ди Майо лично послание към своя колега президента на Италианската република Серджо Матарела. 

Това е първата визита на италианския външен министър в България. Тя идва на фона на тежки преговори между държавите - членки за новата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз и за Фонда за възстановяване на стойност 750 милиарда евро.

Италия е една от най-тежко засегнатите от коронавируса държави в Европа, първа наложи карантина и беше един от най-ярките критици на Брюксел в разгара на пандемията. Сега битката за европарите е между държавите от южна Европа, начело с Италия и така наречените пестеливи страни - Дания, Швеция, Австрия и Нидерландия.

Рим настоява да се отпускат безвъзмездно европейски помощи за възстановяване след пандемията и със сигурност търси възможно най-много съюзници в битката срещу Севера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във