Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИТАЛИАНСКИЯТ ДЪЛГ ПРЕПЪВА БРИБАНК

БРИБАНК се е съобразила с препоръките на БНБ и писмено е декларирала готовността си, след като купи фалиралата Стопанска банка за 1 лв., да плати на банките, които са нейни кредиторки, около 72 млн. лв., а не 77 млн. лв., както написа миналата седмица 24 часа.


БНБ все още не е готова със становището си по предложената от БРИБАНК сделка, тъй като ревизията на Банков надзор в кредитната институция не е приключила.


Ако съдия Камелия Ефремова от СГС разреши сделката при условията, предложени от БРИБАНК, кредиторите на Стопанска банка ще получат около 29% от своите вземания. Съществува обаче друг, много по-важен проблем на кого ще трябва да плати БРИБАНК по италианския дълг на Стопанска банка - на българската държава или на САЧЕ. Фалиралата кредитна институция имаше да връща на Италианската агенция за застраховане на експортните кредити САЧЕ 116 млн. г. марки.


В момента САЧЕ все още фигурира като кредитор на Стопанска банка, въпреки че правителството подписа споразумение, с което пое дълга към италианците.


Въпросът с дълга трябва да бъде изяснен напълно. Не искам този, който придобие Стопанска банка и поеме ангажимент да плаща на кредиторите й, в един момент да каже, че не дължи на правителството, заяви управителят на БНБ Светослав Гаврийски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във