Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИТАЛИАНСКИЯТ ДЪЛГ НА СТОПАНСКА БАНКА СЕ ИЗДИГНА НА ПРЕМИЕРСКО РАВНИЩЕ

ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РОМАНО ПРОДИ НЯМА ДА БЛОКИРА ЗАЕМА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЗА БЪЛГАРИЯ


За втори път в рамките на три месеца италианският дълг на обявената през миналата година в несъстоятелност Стопанска банка стана обект на обсъждане между България и Италия. По време на срещата си с италианския министър-председател Романо Проди на 20 май тази година в Женева българският премиер Иван Костов се е поинтересувал за становището на италианската страна по предложенията, които финансовото ни министерство е направило за уреждането на просрочените задължения на Стопанска банка към Instituto Bancario San Paolo di Torino. Както стана ясно час след срещата, още преди месец Министерството на финансите е изпратило своите предложения за уреждането на въпросния дълг. Според Иван Костов италианският му колега е обещал да проучи въпроса и в скоро време българската страна да получи отговор на предложенията си. Романо Проди изрично подчерта, че въпреки дълговия въпрос неговата държава няма да пречи България да получи втория транш - 125 млн. ECU от заема, договорен с ЕС. Той бе сключен в края на миналата година и по него страната ни трябваше да получи 250 млн. ECU. Първият транш от 125 млн. ECU бе преведен през януари 1998 година. За да получим втория, страната ни трябваше да възстанови средствата на програмата ФАР, блокирани във фалирали банки, и да уреди дълговите си взаимоотношения с Германия. Третото задължително условие бе да се постигне напредък при уреждането на задълженията на МИНЕРАЛБАНК и Стопанска банка към италиански и испански кредитни институции, гарантирани от агенциите за застраховане на експортните кредити на съответните държави - SACE за Италия и CESCE за Испания.


Стопанска банка дължи на Instituto Bancario San Paolo di Torino 114 млн. г. марки. МИНЕРАЛБАНК има да връща 4.7 млн. г. марки към консорциум от банки, оглавяван от същата италианска банка, и над 2.4 млн. щ. долара на Banko Nazionale del Lavoro. Задълженията на тези банки към двете български институции са гарантирани от SACE. Освен това МИНЕРАЛБАНК дължи и 4.4 млрд. песети (около 63 млн. г. марки) на Banco Exterior Espana - заем, гарантиран от CESCE. Този дълг вероятно ще бъде обект на разговори при една евентуална среща между премиера Костов и испанския му колега Хосе-Мария Аснар.


За пръв път проблемите с италианските задължения на Стопанска банка и на МИНЕРАЛБАНК бяха поставени на високо държавно равнище през март 1998 г. по време на официалното посещение на Романо Проди в България. Месец по-късно - през април, финансовото ни министерство е изпратило конкретни предложения за уреждане на тези дългове. Бързата реакция е логична, тъй като изчистването на задълженията към Италия и Испания са единственото неизпълнено изискване на ЕС за отпускането на втория транш от заема.


Според експерти от финансовото министерство едно от предложенията е италианският кредитор да изчака осребряването на активите на Стопанска банка, тъй като те ще са достатъчни, за да бъде удовлетворена Instituto Bancario San Paolo di Torino. Ако парите все пак не стигнат, остатъкът ще бъде покрит от бюджета. Друг вариант е италианската кредитна институция да бъде удовлетворена, като й бъдат прехвърлени държавни активи, които тя да продаде на свои клиенти в Италия или в чужбина и по този начин да покрие вземанията си от Стопанска банка. На практика това е предложение за замяна на дълг срещу собственост и е своеобразна форма за приватизация. Не бива да се отхвърля и възможността Стопанска банка да бъде продадена на своите кредитори. На фона на огромните външни задължения на кредитната институция - 240 млн. г. марки, подобна развръзка изглежда доста хипотетична. Стопанска банка обаче има един голям актив - Военнопромишления комплекс. Най-голям длъжник на банката с 32 млн. щ. долара е Булгарлизинг. Той обаче има вземания от ВПК за 50 млн. щ. долара. Лизинговото дружество отдавна е заявило готовността си да погаси своите дългове към банката, като й прехвърли вземанията си от ВПК. За чуждестранните инвеститори, които се интересуват от този наш отрасъл, покупката на Стопанска банка и осъществяването на операцията с Булгарлизинг е една добра възможност за завоюване на стратегически позиции, а защо не и за приватизацията на ВПК.


Сред познавачите на историята на италианския дълг на Стопанска банка интерес породи и един детайл в изказването на Иван Костов в Женева. Премиерът заяви, че задълженията на нашата кредитна институция към Instituto Bancario San Paolo di Torino са за 65 млн. г. марки. Вероятно по време на срещата с италианският си колега г-н Костов е засегнал само размера на просрочените главници и лихви по този дълг. Защото крайният срок на погасяването му е 2001 г. и по него тепърва има да настъпват плащания.


След срещата с Романо Проди българският премиер не спомена, че са обсъждани и италианските дългове на МИНЕРАЛБАНК. Може би защото на фона на италианския дълг на Стопанска банка този на МИНЕРАЛБАНК изглежда незначителен. Така или иначе, апенинската дългова лавина престана да заплашва втория ни транш от ЕС. Остават обаче неуредените отношения с испанците, а техните претенции няма да са по-малки от италианските. Случаят със задълженията към Instituito Bancario San Paolo di Torino за пореден път доказва, че борч не гние. Рано или късно българското правителство ще трябва да намери начин да уреди дълговете на МИНЕРАЛБАНК и на Стопанска банка към онези чуждестранни кредитори, които са гарантирани от своите държавни застрахователни агенции. Причината за неизбежността на това уреждане се крие в същността на кредитните договори. Чуждестранните банки са застраховали отпуснатите заеми в съответните държавни агенции. От тях кредиторите си вземат парите, ако българските длъжници не платят. Агенциите пък си покриват разходите от бюджета на съответната държава. Тя от своя страна си ги търси от българската, която, ако иска и ако може, трябва да покрива направените разходи от осребряването на масата на несъстоятелността на българската банка длъжник. Едно е когато чуждестранна банка си иска парите от фалирала у нас кредитна институция, а съвсем друго е когато чужда държава - при това членка на Г-8 и на ЕС, си иска пари от България. На нея трудно може да й бъде отказано. В този смисъл българското правителство отсега трябва да планира схеми за удовлетворяването на испанския кредитор на МИНЕРАЛБАНК.


Не трябва да се забравя и австрийският дълг на Стопанска банка. Тя дължи на Bank Austria 742 млн. австр. шилинга (около 119 млн. г. марки). През последната една година австрийската страна показа, че приема твърде болезнено необслужването на този дълг. Ще припомним, че през миналото лято, по време на икономическия форум в Залцбург, представители на австрийското правителство поставиха доста остро пред вицепремиера Александър Божков проблема със задълженията на Стопанска банка към Bank Austria. Нищо чудно в скоро време проблемът и с този дълг на Стопанска банка да бъде поставен на най-високо междудържавно равнище.

Facebook logo
Бъдете с нас и във