Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИТАЛИАНСКАТА ДЪРЖАВА НЕ Е КУПУВАЧ

Г-н Профумо, как ще коментирате изказванията на конкурента ви Павлос Вардиноянис срещу офертата на консорциума УниКредито Италиано-Алианц за БУЛБАНК?


- Няма да коментираме изявления на нашите опоненти. За УниКредито Италиано е от особено значение да бъде приемана като сериозен инвеститор в страните, в които влага своите капитали, каквато е и България.

Смятате ли да въведете двустепенна структура на управление в БУЛБАНК - с надзорен съвет и с управителен съвет?


- От организационна гледна точка за нас би било добре да има такава двустепенна структура с надзорен и с управителен съвет. В момента с нашите адвокати много задълбочено проучваме дали има някакви ограничения по повод използването на тази система в България.

Ще инвестирате ли в други банки на Балканския полуостров? Тази инвестиция през БУЛБАНК ли ще става, или през други банки?


- Засега не сме правили анализ на всички потенциални инвестиции в региона. Предстои да направим такъв анализ за Румъния и едва след това ще изследваме инвестиционните възможности в други страни от региона.


Имаме практика да използваме банките, които са наша собственост, за да купуваме кредитни институции в други съседни страни. Например инвестирахме в Литва чрез консорциум между УниКредито и полската Банк Пекао.

Сред инвеститорите, които ще поканите да купят акции в БУЛБАНК, има ли финансови структури, в които участва италианската държава?


- УниКредито Италиано ще бъде мажоритарен собственик в БУЛБАНК. Ние преговаряме с някои международни финансови институции да закупят акции в БУЛБАНК, но сред тях няма такива, които да са доминирани от италианската държава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във