Банкеръ Daily

Общество и политика

ИТ експерти настояват да се отвори кода на софтуерните системи на българските институции

ИТ обществото в България настоява за повече честност и прозрачност при софтуерните разработки. Затова предлага да бъде отворен програмният код и на вече съществуващите софтуерни системи, разработени за нуждите на българските институции. Това вече са направили Великобритания, Германия, Израел, Естония и  десетки други държави.

Професионалистите, работещи в сферата на ИТ технологиите, подписаха петиция до българските политици: "Лесно се приказва, покажете ни кода" и в нея се приканват властите да дадат повече прозрачност на  разработките, които касаят работата с  граждани и фирми на държавните институции като НАП, НОИ, Здравната каса, Агенция „Митници“  и много други.

Експертите цитират Закона за електронното управление, в които се казва, че компютърните програми трябва да отговарят на критериите за софтуер с отворен код. Настоящата петиция призовава за спазването на закона и за разширяване на обхвата му. Освен това те цитират данни на Стопанската камара, според които от 2002 досега, България дава средно на година пo около 150 милиoнa лeвa гoдишнo национални и европейски средства зa въвeждaнe нa електронно управление.

"По всяка вероятност досега са похарчени около два и половина милиарда лева. Искаме да знаем къде са отишли парите ни!", се казва в петицията. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във