Банкеръ Daily

Общество и политика

Историческият музей в Тутракан - най-високо оценен в конкурс за движимо културно наследство

Проектът „Дизайн и реорганизация на експозиционно пространство на Информационния център на Историческия музей – Тутракан“ е получил най-висока оценка – 65.6667 в конкуренция с 169 предложения. Всички те са участвали в конкурсна сесия на Министерството на културата за финансиране на опазване и представяне на движимо културно наследство и визуални изкуства.

Резултатите от конкурса бяха обявени на сайта на Министерството на културата. За максималната сума от 40 000 лева е можело да се подаде заявка в краткия период от 10 до 25 ноември 2020 година. Въпреки скъсените срокове и задължителните за попълване 14 приложения, в конкурса са участвали 170 организации. Финансовият отчет на проекта е трябвало да бъде представен до 20 декември 2020 г., а дейностите трябва да започнат на 1 януари 2021 г. и да се реализират до 1 юни 2021 година. Финансирането се отпуска 100% авансово и не се изисква съфинансиране. Освен това могат да кандидатстват проекти, които са подавани по предходни сесии по същата тема, но не са спечелили.

Общата сума за финансиране на проектите е 400 000 лева. Но за 120-те организации, кандидатствали за сумата от 40 000 лева и отговарящи на условията, тя е недостатъчна. Парите са стигнали само за първите 34 проекта, събрали най-високи оценки (от 65.6667 до 57.000). Останалите 86 проекта са „под черта“ заради по-ниския си резултат.

Сред тях са такива проекти като намерението на Регионалния исторически музей във Варна да модернизира фондохранилищата на отдел „Най-нова история“; Градската художествена галерия във Варна да подмени осветителните тела на първия си етаж; Тревненският специализиран музей за резбарско и зографско изкуство да консервира и реставрира личните вещи на Петко Славейков.

Не на последно място поради изчерпване на средствата не е финансиран и проектът за персонален дигитален музеен екскурзовод на Асоциацията на българските анимационни продуценти.

В категорията на "отпадналите" - заради пропуски в попълването на документите и неотговаряне на условията (най-вече защото дейностите по проекта ще започнат преди или след определения в обявата срок) - попадат 50 проекта.

Сред тях е заявката на Националния исторически музей за реставрация, консервация и експониране на антични артефакти от фонда; съхранението на фонд „Графика и фонд „Приложно изкуство“ на Градската художествена галерия в Пловдив; идеята за развитие на фейсбук групата „Купи изкуство, подкрепи художник" на "Дурмана" ЕООД и създаването на дигитално пространство за произведения на пластичните и визуалните изкуства на общинските галерии и музеи -digitalstage.online – проект на "Инфлукс Медиа Груп България" ООД.

Последните два проекта са изключително важни тъкмо днес, когато при пандемията са затворени редица галерии и музеи. Неприятно впечатление прави отхвърлянето на предложения само заради това, че ще се реализират извън посочения в обявата срок. При положение, че за да подготвят проектите си за кандидатстване, участвалите в конкурса са имали на разположение само две седмици, неотговарянето на сроковете за провеждане на проекта не би трябвало да се превръща в най-натежаващия аргумент, довел до неговото неодобряване. Още повече, че пандемията ни научи да приемаме с разбиране забавянето и отлагането на събития във времето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във