Банкеръ Daily

Лютви Местан:

Истинското лице на ДПС са руските зависимости и корупционните схеми

Не само Европа, но и Държавният департамент на САЩ в своя доклад говори, че корупцията в България е ендемична. България обаче е уникална страна – има корупция, но няма корумпирани. Ако има, те са на ниво заместник-министри и бизнесмени, които купуват гласове, Това каза лидерът на партия ДОСТ и бивш председател на ДПС Лютви Местан.

"Всъщност реалните мащаби на корупцията са други. Става въпрос за системен проблем, който може да бъде решен само чрез радикална промяна на политическата система. Най-важно условие за това е разбиването на монопола на ДПС върху гласовете на турците и мюсюлманите в България, няма по-важна национална задача. Вярна е аксиомата, че силно ДПС е равно на слабо дясно", отбеляза Местан пред bTV.

Според него партията на Ахмед Доган е с две лица и е с две крила. "Лустрото е, че това е евроатлантическа партия, която работи за развитието на България като член на ЕС и НАТО, но второто, истинското лице, са руските зависимости и корупционните схеми и интереси. Двете крила не са създадени случайно. Първото е политическото, то е призвано да представи красивото лице на ДПС, но второто крило в партията е бизнес крилото. То обаче няма място дори на ниво председател на партията в бизнес крилото. Събирателната точка се явява вождът - т.нар. почетен председател, Аз бях председател на политическото крило и мога да нося отговорност единствено за политическите решения", обясни бившият председател на партията.

Според него, ако се разкрие реалното участие на ДПС в управлението на страната, макар и задкулисно, ще изчезнат остатъците от авторитета на премиера Бойко Борисов, който и без това ерозира ускорено. "Той спечели изборите през 2009 г. с категоричното обещание, че ще разгради системата на Сараите, дойде на власт с анти-Доган послания, но вместо да изпълни обещанията си, той стана част от системата на Сараите", коментира Лютви Местан.  

Лидерът на ДОСТ каза още, че политическото време на Борисов изтича и най-вероятно "ще слезе от власт заради тежките зависимости от Доган". Местан призова да се провери по време на управлението на Борисов какъв процент от обществените поръчки са отишли към "фирмите на партия, която се обявява за опозиционна".

Facebook logo
Бъдете с нас и във