Банкеръ Daily

Общество и политика

Истинските олигарси в България са политиците, смята Радан Кънев

В България олигарсите са политическите фигури, а не тези "матрьошки", които ни представят за олигарси, но са безпомощни, когато държавата ги удари. Това заяви евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев. Той смята, че ударът срещу тях е, за да се заграбят парите им, а не да се въведе нов модел на поведение в държавата.

С отпускането на средствата от Европейската комисия за справяне с кризата след COVID-19, България за пръв път ще има възможността да модернизира икономиката си, посочи евродепутатът пред БиТиВи. Но и в Европа, и у нас имало съмнения за това дали тези пари ще бъдат разпределени сред данъкоплатците, които реално се нуждаят от тях или ще бъдат използвани за други цели.

Според Кънев в страната не се води истински политически диалог, а интересите на управляващите не съвпадат с интересите на гражданите.

"Истинските, успешните реформи имат нужда от финансиране. Те имат нужда от "гориво". И за първи път в българската история, повярвайте ми – от Освобождението, България разполага с такава възможност. В един 3-4-годишен период да извърши промени, които да засегнат поколения български граждани, така че да изоставим манталитета на социален икономически опашкар", подчерта той.

"Унижение за всеки български гражданин е да го управлява ГЕРБ, единствената алтернативата да е БСП, а Доган да държи цялата власт, но ситуацията в момента е такава", каза още Радан Кънев.

Попитан дали продължава мониторингът от Европа върху съдебната система на България, той отговори, че мониторингът не е прекратен, но е "в едно замразено състояние", като не се предвиждат нови доклади. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във