Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИСТИНСКИТЕ ИГРАЧИ В ПРИВАТИЗАЦИЯТА ИЗЛЯЗОХА НА СЦЕНАТА

След всяко свое завръщане от чужбина високопоставени държавни служители ни убеждават, че големите международни банки и консултантски фирми проявяват траен интерес към приватизацията на българските стратегически предприятия. С тази идея същите тези стратегически предприятия бяха групирани според предмета си на дейност, а за продажбата им бяха ангажирани посредници. Имената на първите приватизационни консултанти станаха известни още през есента на миналата година. За учудване на мнозина обаче, с изключение на Райфайзен Инвестмънт - България (чийто изпълнителен директор е доскорошният шеф на Агенцията за приватизация Александър Съботинов) и на одиторските фирми от голямата шестица, останалите посредници не се радват на широка международна известност.


В момента тече срокът, в който се сключват договори с консултантите за поредните шест групи предприятия, предложени за пулова приватизация (пул Балканкар, пул Електроника - Инкомс холдинг, пул Машиностроене, пул Металургия, пул Туризъм и пул Химия). И въпреки че за първите три пула търговете бяха провалени поради липса на всякакъв интерес, имената на кандидатите за останалите три групи се чуват за първи път или поне са далеч от шумно прокламираните инвестиционни банки и финансови посредници със солидни позиции в световния бизнес.


Логично е, при това разминаване, по-недоверчивите да си зададат въпроса: дали гръмките правителствени изявления за интереса на българската индустрия са попресилени, или пък са направени, за да се оправдаят държавните разходи в странство. Отговорът очевидно е някъде по средата. А и до неотдавна на приватизационния тезгях у нас не бе извадено нищо, което да заинтригува истински големите играчи в света.


Дали някой осъзна този пропуск, или нещата следваха предварително начертания ход, но заедно с повторния търг за приватизационни консултанти на Балканкар, Инкомс холдинг и петте машиностроителни предприятия, за пулова приватизация бяха обявени Националната електрическа компания и Булгартабак. Крайният срок за подаване на офертите в Агенцията за приватизация изтече на 15 май и вече е известно, че


кандидатите за НЕК са седем


Това са Първа инвестиционна банка; NM Rotschiеld Sons Limited - Великобритания; Credit Suisse First Boston - Швейцария; Price Waterhouse; Deloitte Touche (в консорциум с HSBC Investment bank PLC и БРИБанк) и консорциум от одиторската фирма Arthur Andersen и австрийската Credit Anstalt Investment bank.


Желаещите да се заемат


с продажбата на Булгартабак


са: консорциум от Dresdner Kleinwork Benson (инвестиционната банка на Dresdner bank, базирана в Лондон), и Credit Anstalt Investment bank; Regent Pacific Corporate Advisory Ltd.; Merrill Lynch; Bankers Trust (американска финансова групировка, която кандидатства за покупката на застрахователния холдинг Булстрад); West Merchant Bank Ltd. (инвестиционната банка на West Deutsche Landesbank); Nomura International PLC и консорциум между австрийската Raiffeisen Investment bank и швейцарската UBS.


Прави впечатление, че името на Credit Anstalt Investment bank фигурира и в двата списъка. Не е тайна, че австрийската банка отдавна има офис в България и е консултирала приватизацията на няколко големи български предприятия, купени главно от чуждестранни клиенти.


Другият любопитен момент е, че от седемте кандидат-продавачи на Булгартабак само Regent Pacific Corporate Advisory Ltd. не е сред спряганите имена за приватизационни посредници при продажбата на БУЛБАНК. Освен това някои от тях бяха кандидати за пласирането на бъдещия еврооблигационен заем на София, който впоследствие бе поет от PARIBAS. Nomura International PLC - Лондон, пък е кандидат за покупката на Българска пощенска банка, а Merril Lynch заедно с J.P. Morgan са консултанти на правителството по емитирането и пласирането на бъдещия държавен еврооблигационен заем.


С повечето от тези имена в световния консултантски и банков бизнес вероятно ще се срещнем и когато Агенцията за приватизация предложи за продажба и предприятия от системата на Военнопромишления комплекс. Противно на първоначалното условие - месец преди да се определи агент по продажбата им парламентът да приеме стратегията за преструктуриране на предприятията от ВПК, те все още не са обявени за раздържавяване.


15 май бе крайният срок


за подаване на офертите и на кандидатите да посредничат при приватизирането на 18-те завода на Балканкар, 13-те поделения на Инкомс холдинг и петте машиностроителни предприятия. Както стана дума, преди месец за тези три групи имаше само по един кандидат-консултант, поради което техните оферти не бяха разгледани и бе обявен нов търг. Този път резултатите са видимо по-добри.


Интерес към Балканкар проявяват Price Waterhouse, APAX Partners и консорциум между UBS и Ernst Young. В същото време предишният кандидат - поделението на американската фирма Plan Ekon у нас, се е отказало от по-нататъшно участие. За разлика от него обаче консорциумът, създаден от Corporate Advisors и ЕВРОБАНК (две производни структури), поддържа своята оферта да посредничи при раздържавяването на групата предприятия от електронния отрасъл - Инкомс холдинг. От своите първоначални намерения се е отказала и немската фирма Pohl Consulting Associates, която преди месец беше единственият кандидат за петте машиностроителни предприятия. Сега за тези дружества няма нито една постъпила оферта. И тъй като сключването на договорите с приватизационните консултанти бе едно от изискванията за отпускането на последните два транша от петото стенд-бай споразумение с МВФ, МС реагира възможно най-бързо. На свое редовно заседание миналия понеделник


правителството реши да раздели на две


машиностроителната група, съставена от ЗММ Победа - Сливен, Унимаш - Дебелец, Мадара - Шумен, Хранинвест - Хранмашкомплект - Стара Загора, и Сила - Ямбол. Част от тези предприятия, които нямат нищо общо със специалното производство, ще формират групата Машиностроене 1, а в Машиностроене 2 ще влязат дружества от системата на ВПК. За тези две групи ще се обяви нов конкурс за приватизационни консултанти. Също миналия понеделник МС коригира и списъка с някои предприятия, предложени за пулова приватизация. От пуловете Електроника и Балканкар отпадат седем предприятия, голям процент от които са раздържавени чрез масовата приватизация и имат проблемна структура на активите. Занапред Балканкар ще се продава без Подем - Габрово, Балканкар-Подем - София, и Балканкар-Реклама - София. Пул Електроника пък ще се сервира на приватизационния тезгях без Инкомс ИСП, Инкомс Релета - Рила, Периферна техника - Пловдив, и Битова електроника - Велико Търново.


От пул Металургия пък отпада Леко ко - Радомир, тъй като към него не е проявен инвеститорски интерес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във