Банкеръ Daily

Общество и политика

Истината за резултата от работата на българското председателство на Съвета на ЕС - една година по-късно

София стана място на срещи и разговори между държавните глави на страните от ЕС

Екип на "Жан Моне" Център за високи постижения към катедра "Европеистика" на Софийския университет ще представени резултатите от оценка на българското ротационно председателство.

Мястото е БТА, а участници в събитието са: проф. Ингрид Шикова, проф. Г. Димитров, доц. М. Велева и Д. Цанкова.

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз беше в периода между януари и юни 2018 година.  То бе първото ни, откакто сме членове на Европейския съюз. Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 бе Лиляна Павлова.

Съветът на ЕС е един от основите органи в съюза и представлява правителствата на държавите членки. В него се събират националните министри на всички страни от общността и задачата им е да приемат закони и да координират политики. Съветът договаря и приема законодателни актове заедно с Европейския парламент. Годишно той одобрява средно около 200 регламента, 50 директиви, 50 решения. Освен това Съветът определя и изпълнява външната политика на Евросъюза според насоките, дадени от Европейския съвет.
Председателството на Съвета се сменя на ротационен принцип на всеки шест месеца. Преди нас беше Естония, а след нас застъпи Австрия. Заедно с тях България формира т.нар. тройка, като целта на този формат е да има повече приемственост в политиките.

Всяка страна, председателство на Съвета на Европейския съюз, определя няколко теми, които смята за важни и към които докато е председател иска да насочи вниманието в Европейския съюз. България многократно посочи като един от главните си приоритети европейската перспектива на Западните Балкани и заяви, че ще се опитва чрез инфраструктурни проекти и инициативи като поевтиняването на роуминга да сближи страните от региона с останалата част от Европа.

Други приоритети в програмата на българското председателство са бъдещето на Европа и младите хора, сигурност и стабилност в силна и единна Европа, цифрова икономика и умения на бъдещето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във