Банкеръ Weekly

Общество и политика

Истанбулската конвенция падна. Засега

S 250 be17bda7 64f5 4c46 a857 290d75a4f9fd
S 250 2a86f50b c0fd 4c36 967f e23e3920c098

Истанбулската конвенция, която преди няколко седмици буквално подпали българското общество, засега отива в историята. Засега, защото след като се произнесе Конституционният съд след някой и друг месец, тя може пак да "възкръсне" на дневен ред. В този смисъл са и думите на премиера, че след като се произнесат конституционните магистрати, "ще можем спокойно да водим дебати и в спокойна политическа и обществена атмосфера да се претегли всичко, което е "за" и "против". Според Бойко Борисов Конституционният съд с решение ще даде най-обективната правна експертиза и заключение за това дали Истанбулската конвенция съответства на конституцията. 

Въпросът с този документ, чието истинско название е Конвенция на Съвета на Европа за превенция борбата с домашното насилие над жени и деца, беше решен в сряда (7 март), след като правителството отмени решението си от януари я оттегли от Народното събрание. А по същото време парламентът отхвърли внесеното от БСП предложение за провеждане на референдум. Само левите депутати си го подкрепиха.

"Ние сме правителство, избрано от народа, и ще се съобразим с неговото искане", е заявил  министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание. Той е обяснил, че кабинетът е приел документа, тъй като в заглавието му става дума за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. "Само че след това имаше много тежки реакции и на коалиционния партньор, и на православието, и на мюфтийството и се насадиха огромни страхове сред народа", е казал още Борисов.

Подобни бяха мотивите и на правосъдния министър Цецка Цачева за взетото от правителството решение "При така създалото се обществено напрежение, при ясно заявената воля на министър-председателя при негово интервю от средата на месец януари, че конвенцията може да бъде ратифицирана от парламента само при наличие на консенсус, стъпката, която днес предприе Министерският съвет, е обоснована. Тя е за оттегляне на внесената в Народното събрание Конвенция на Съвета на Европа, както и за отмяна на решението на Министерския съвет, с който е одобрен законопроектът за тази ратификация", заяви Цачева.

В същото време депутатите в парламента два часа дебатираха дали да има референдум за Истанбулската конвенция. Те обаче изместиха разискването от допитването повече към самата конвенция.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че целта е да се спасят децата и техните ценности. Тя цитира проблемната дума "джендър", преведена като "социален пол", както и обяснителния доклад към конвенцията. "Тези цитати отговарят на въпроса говори ли се за трети пол. Ние не сме против тези различни хора, те имат своите права и тези права са защитени в българската конституция, но сме против това да се превръщат в задължителна норма за обучение на децата ни. Тук не става въпрос за борба с насилието над жени и деца, а става въпрос за национални, семейни ценности, за народопсихология и за спасяване на българските деца", заяви Нинова.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини БСП в лицемерие и лъжа. Той обясни, че до края на миналата година БСП подкрепяла документа, а след това като усетила настроенията, яхнала вълната.
"Не виждам за какво се води един дебат, който е приключил  само преди един час правителството оттегли конвенцията, аз не знам защо се дърлим, вместо да поздравим премиера", заяви пък Вежди Рашидов от ГЕРБ. Малко по-рано Корнелия Нинова поздрави Рашидов, че единствен с Георги Марков от тяхната парламентарна група са имали различно мнение и са го отстояли достойно.

Соцлидерката обаче захапа председателя на парламента Цвета Караянчева заради предишно нейно изказване, че зад свалянето на Истанбулската конвенция стояли "тъмни сили". Нинова я обвини, че нарочва за "тъмни сили" 70% от народа, патриарха, Светия синод, президента и куп именити академици.

"Имах предвид, когато казах тъмни сили, тези, които тиражират фалшивите новини, тези, които насаждат страх и паника в обществото. Никой не може и няма право да вменява, че аз говоря против църквата или тези, които са против конвенцията", защити се Караянчева. Тя била доказала, че уважава всички институции и българските граждани. "Аз също ходя между хората и знам какво мислят", добави шефката на Народното събрание. Караянчева припомни, че затова е инициирала дискусия в Софийския университет, където над 130 организации се изказали и становищата им са качени на сайта на парламента.

"Такава дискусия досега не е правена и няма да позволя някой да се опитва да вменява някакви внушения на българските граждани по каквато и да тема, касаеща Истанбулската конвенция и моето изказване", скара се на лидерката на БСП Караянчева. И допълни, че точно защото има притеснения в обществото конвенцията е изтеглена и дебати може да има - и трябва да има, за да се изяснят всички тези съмнения, които има в общественото говорене.

Според "Обединени патриоти" социалистите пренавиват пружинката и референдум не е необходим. От ДПС изразиха подобно мнение. Според Хамид Хамид всенародно допитване по такъв въпрос е все едно с топ да се ловят яребици.

И тези дебати не минаха без хапливи забележки и лични нападки. Процедурен спор около предложението на БСП за референдум за Истанбулската конвенция доведе до бурен смях в пленарната зала. След като шефът на народните избраници от ГЕРБ Цветан Цветанов разкритикува БСП, че са си сменили мнението за конвенцията, на трибуната излезе социалистът Георги Свиленски. Той изрази недоволство, че не е била отнета думата на Цветанов. Според Свиленски той не е имал право да говори за Истанбулската конвенция, а за референдума.

"Аз разбирам, че г-жа Нинова ви възбужда много… (бурен смях в залата) и каквото каже, вие искате веднага да й отговорите. Ето, вижда се и сега в залата", заяви депутатът от БСП, гледайки към Цветанов, който се тресеше от смях на мястото си. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пък се чудеше как да реагира и попита Свиленски: "Не знам дали да ви направя забележка за думата "възбуждане". След което Цветанов отговори, че в БСП са много възбудени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във