Банкеръ Daily

Общество и политика

Истанбулската конвенция и ОМО "Илинден" в европейската резолюция са разочароващи и вредни, твърди Нинова

Във връзка със споменаването под линия на решения на Европейския съд по правата на човека в проекта за резолюция на Европейския парламент за България припомням, че чл. 44 ал. 2 от Конституцията на Република България гласи: „Забраняват се организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.“ Това припомня лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод информация, че в резолюцията за България, която трябва да гласува ЕП, се изказва съжалени, че страната ни не е приела Истанбулската конвенция и се говори за "македонско малцинство" у нас.

По думите й българският съд е счел, че регистрацията на ОМО „Илинден“ влиза в противоречие с Конституцията и затова тя й е отказана. "Този въпрос изобщо няма място в резолюция на Европейския парламент, отнасяща се до върховенството на закона в България", категорична е Нинова. Тя подчертава, че БСП ще продължи да отстоява твърдо националния интерес, териториалната цялост и единството на нацията.

"Ние подкрепяме верните констатации по отношение на корумпираното управление в България. Българските граждани очакват  европейска подкрепа в битката си срещу мафията и за справедливост. Пришиването на спорни въпроси към резолюцията като  Истанбулската конвенция и казуса ОМО „Илинден“ е разочароващо и вредно", посочва лидерът на социалистическата партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във