Банкеръ Daily

Общество и политика

ИСС настоява за спешни промени в Закона за домашното насилие

Икономическият и социален съвет в България настоява за спешното приемане на подготвените промени в Закона за домашното насилие, публикувани за обществено обсъждане в началото на миналата година. Съветът счита, че подготвените текстове отговарят на нуждата да се усъвършенства действащата национална нормативна уредба. 

Предвидено е създаване на Национална комисия за превенция и защита от домашното насилие, която да обедини усилията на изпълнителната власт, местната власт, организираното гражданско общество и доставчиците на услуги за справяне с проблема.

Към момента, услугите за превенция и защита на жертвите на домашно насилие са изключително недостатъчни като брой, се заявява в становището на Икономическия и социален съвет. Кризисните центрове, които предлагат временен приют, са 13 за цялата страна. 

В половината от областните градове на страната не се предоставя социална услуга, свързана със защита или рехабилитация след преживяно домашно насилие. С тревога се отбелязва, че липсва единна систематизирана статистика за жертвите на домашното насилие. 

Констатира се, че по време на пандемията, насилието в домашна среда е нараснало. Подаваните сигнали бележат ръст от 30%. 

Според данни на МВР с над 25%, спрямо предходната година, се увеличава броят на децата-жертви на домашно насилие. 

Омбудсманът на републиката сочи, че през двете години на пандемия при случаи на домашно насилие са убити над 50 жени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във