Банкеръ Daily

Общество и политика

Испания разследва Бойко Борисов за пране на пари

Испанските власти разследват премиера Бойко Борисов за пране на пари. Антикорупционното звено към полицията в Барселона проверява дали министър-председателят участва в схема за "международно пране на пари". Става дума за луксозен имот и магазин на стойност 5 милиона евро, съобщава испанското издание El Periodico.

Тези факти са посочени в мотивите на властите в Каталуня, за да започнат разследване. Според наличната информация може да се говори за съществуването на "престъпна организация". Както жалбата, така и разследванията, до които испанският вестник е имал достъп, установяват, че бенефициентът на този предполагаем заговор е Борислава Йовчева, български бивш модел, чиято евентуална връзка с Борисов е се разглежда "под лупа". 

Йовчева и баща й имат дялово участие в две компании със седалище в Барселона:  Numin Invest SL и EMA BGS SL , които от 2013 г. са получили над пет милиона евро. Според разследванията тези суми идват от  "физически лица, които не пребивават в Испания".

Полицията е снимала Йовчева да шофира из града луксозен бял Porsche Macan, регистриран на името на EMA_BGS SL. Антикорупционната прокуратура оценява автомобила на стойност поне 70 000 евро и посочва, че той е купен със заем от банка в Барселона. Данъчните са установили, че такъв разход трудно може да си позволи, човек, чийто магазин работи на загуба. 

"Нямам нито къща, нито някакъв бизнес в Испания. Казвал съм го сто пъти досега, казвам го отново. Не знам защо се замесва името ми." По този начин премиерът коментира публикацията в испанското издание.

Каталунските власи са прегледали отчетите за доходите на Борисов, за да проверят дали е декларирал в страната си инвестициите в тези две компании. Оказва се, че такава информация няма. След година разследвания полицията заключава, че са направени инвестиции в тази испанска провинция, които надхвърлят пет милиона евро. Проблемът е, че не са намерени доказателства, че бившият модел  и баща й имат законни доходи, които да им позволят да водят луксозния живот, които си позволяват.  В своите доклади антикорупционното звено посочва, че недекларираните средства  на бащата и дъщерята идват от висши служители на българското правителство. 

Поради тази причина полицията настоя прокуратурата да разследва приходите, данъчните декларации, кредитните карти и други банкови данни на Борислава Йовчева, баща му и още петима души.

В статията се казва, че проверката е предизвикана от сигнал от България от организация, наречена Гражданско движене "Обединена България" (MC BUUP - Movimiento Civil Bulgaria Unida).

Документите били получени в полицията на 20 март миналата година и в тях се твърдяло, че българският модел Борислава Йовчева и семейството ѝ живеят в луксозна вила и има връзка с българския премиер. Авторите са добавили и илюстрация на входа към имота, който според тях е фотографиран и наблюдаван и от служители на службата за икономически престъпления. Той се намира в района Esplugues de Llobregat и бил оборудван с "частна охрана и модерна система за наблюдение".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във