Банкеръ Daily

Общество и политика

Испания разбира позицията ни спрямо Северна Македония

Премиерът Стефан Янев проведе среща с посланика на Испания в София Алехандро Поланко Мата.

Премиерът Стефан Янев проведе среща с посланика на Испания в София Алехандро Поланко Мата. Във фокуса на разговора бяха възможностите за задълбочаване на двустранните отношения във всички области от взаимен интерес и конструктивното сътрудничество в рамките на ЕС и НАТО.

Относно актуалните въпроси, касаещи разширяването на Европейския съюз и присъединяването на страните от Западните Балкани, бе изразена принципна подкрепа и от двете страни.  Янев препотвърди българската теза по отношение на европейската перспектива на Република Северна Македония и акцентира върху необходимостта от прагматичен подход, така че да не се допускат противоречия на двустранна основа да бъдат пренесени в европейското семейство. Посланикът на Испания изрази разбиране по отношение на националната ни позиция. 

 Янев изрази увереност в по-нататъшното успешно развитие на приятелските връзки и ползотворното партньорство между България и Испания въпреки предизвикателствата, породени от разпространението на COVID-19. Той очерта положителна перспектива за надграждане на отношенията както на двустранна основа, така и в рамките на участието на двете страни в различни международни формати.

В рамките на разговора бяха обсъдени възможности за задълбочаване на сътрудничеството в областта на вътрешните работи, икономиката, транспорта,  образованието, културата, както и по отношение на военната сфера. Основен акцент бе поставен върху потенциала за по-ефективно взаимодействие по въпросите на миграцията и охраната на границите.

В хода на разговора бе потвърден интересът на двете страни към търсене на нови форми на сътрудничество, организиране на бизнес форуми в приоритетни сектори за установяване на контакт между представители на бизнеса, осъществяване на визити на политическо ниво.

Във военната сфера фокусът бе насочен към споделянето на опит, включително по отношение на развитието на военните способности. Подчертана бе необходимостта от повече съвместни тренировки. Акцент бе поставен върху перспективите за по-ефективно взаимодействие в контекста на възможностите, които предоставят Европейският фонд за отбрана и Постоянното структурирано сътрудничество.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във