Банкеръ Weekly

Общество и политика

Исландия разчита на Холивуд

Исландия вече получи похвали от Нобеловия лауреат Пол Кругман и от МВФ, задето успя да възкръсне като феникс от финансовите руини. Днес Рейкявик се е прицелил в Холивуд за следващата стъпка на възстановяването си. От миналата година островът е предпочитан терен за големи филмови продукции като Прометей на Ридли Скот и Ной на Дарън Аронофски.


Правенето на филми е нов източник на приходи за Исландия, която се бори да привлече чуждестранни инвеститори и да отмени капиталовия контрол. Ориентирането към киното и към изкуствата помага на правителството да премести акцента на политиката си от банковия сектор, който през 2008-а постави стопанството на колене, към по-традиционни области като туризма и риболова.


Филмовата индустрия оказва значителен положителен ефект върху икономиката на Исландия, коментира Хелга Маргрет Рейкдал, генерален мениджър на филмовата компания от Рейкявик Truenorth. Само нейните проекти се очаква да донесат приходи от близо 3 млрд. крони (24 млн. щ. долара). Защото успоредно със създаването на филми се купуват услуги от хотелите и от други фирми от сферата на туризма.


Ледената държава има БВП в размер на 13 млрд. щ. долара, 320 хил. жители и над 7 хил. компании, които работят в областта на креативните изкуства, сочат данните на министерството на промишлеността за 2011-а. Професорът по икономика от исландския университет Бифрост Агуст Ейнарсон пък е пресметнал, че около 25% от трудоспособното население на държавата е наето в този бранш, който внася около 4% в БВП.


Няма да се изненадам, ако креативните изкуства станат най-големият източник на средства в БВП през следващите 15-20 години, коментирал по телефона за агенция Блумбърг Ейнарсон. Правителството поддържа филмовата индустрия, като възстановява 20% от разходите за всички филмови и телевизионни продукции в страната.


Местните компании за видеоигри също се възраждат и продажбите им са скочили шест пъти от 2005-а до 2009-а, по данни на Arion Banki. През 2011-а десетте фирми от Асоциацията на игралния бранш на Исландия са спечелили бруто 50 млн. евро, оценяват банкерите.


Премиерът на Исландия Йохана Сигурдардотир прогнозира през септември, че бюджетният дефицит ще се стопи почти напълно през 2013-а в резултат на замисленото увеличение на данъците на хотелите и на туристическите услуги и по-силния икономически растеж, които трябва да напълнят държавната хазна. МВФ очаква страната да постигне 2.4% ръст на БВП през тази година срещу 0.3% спад на еврозоната. Финансовото министерство пък предвижда бюджетният дефицит през 2013-а да бъде 0.1% от БВП.


Съществена роля за икономическото възстановяване на Исландия изигра и обезценката на местната валута, която падна с 80% към еврото след колапса на националния банков сектор през 2008-а. Така че плановете на правителството да увеличи данъците на туризма и усилията на централната банка да засили кроната може да намалят привлекателността на страната като център за креативни изкуства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във