Банкеръ Daily

Общество и политика

Искрен Веселинов: За първи път от 30 години имаме шанс да създадем нови правила

"Проектът на ГЕРБ за нас не решава основни проблеми, които вълнуват гражданите и основни обществени отношения, които трябва да се решат." Това каза в интервю за БНР Искрен Веселинов, заместник-председател на ВМРО по повод започналите консултации с парламентарно представените политически сили по предложенията на ГЕРБ за нова конституция на страната и свикване на Велико народно събрание. 

За ВМРО е "изключително неприемливо" отпадането на преамбюла на Конституцията, посочи Веселинов. „Ние сме „за“ промяна на Конституцията и то много отдавна, за много по-радикална промяна. Но това трябва да бъде дебат, който ще проведе ВНС, ако бъде конституирано“, подчерта депутатът. Това е отключване на процедурата, а не истина от последна инстанция и решение на всички проблеми, допълни той.

„За първи път от 30 години имаме шанса да създадем нови правила. Ние няма да ги създаваме, ще ги създаде бъдещото ВНС, хората ще го изберат това събрание”, заяви още Искрен Веселинов. В отговор на критиките, че предложението за нова конституция и свикване на ВНС е трик за печелене на време, той отбеляза: „Нали правителството има мандат до март? Колко ще спечели с този „трик“?

Ако не се смени системата, ще сменим едни хора с други и утре ще имаме същите пороци, така Веселинов коментира нежеланието на протестиращите сегашните управляващи да се заемат с промени в основния закон.

ВМРО подкрепя разширяване на правомощията на държавния глава не конюнктурно, уточни Искрен Веселинов. „Няма причина при президент Плевнелиев или Първанов да сме искали президентска република, а при президент Радев да не искаме“, отбеляза той.

„Смятаме за целесъобразно да бъде дадена възможност на президента в ситуации с ясна конфронтация на институциите, да насрочва референдум, който да определи кой е правият и който загуби референдума – да му се прекратят правомощията”, обясни депутатът.

Той каза още, че ВМРО не могат да подкрепят частично включване на съдебната власт в изпълнителната. По думите му „ако превърнем прокуратурата в инструмент на изпълнителната власт, тогава с още по-голяма сила ще важи тезата за вмешателство, за политически поръчки“.

Според Веселинов по-скоро е необходимо да се разпишат механизми за контрол върху прокуратурата, а не "тя да бъде превърната в придатък на изпълнителната власт".

Facebook logo
Бъдете с нас и във