Банкеръ Daily

Общество и политика

Искрен Веселинов: Сегашната конституция ражда системни дефекти

"Не виждам потенциал това управление да бъде свалено, ако не реши само да си тръгне. Неговият хоризонт е март. Дали ще се коментира конституцията по това време, или други закони, нещата не се променят по същество. Страхувам се обаче, че българското общество ще пропусне един сериозен шанс за промяна. Конституцията от посткомунистическата партия - БСП, беше направена така, че да не може да се променя. Този основен закон ражда системни дефекти." Това заяви зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

Той е на мнение, че промените в съдебната система и проектът за намаляване броя на депутатите не могат да се осъществят без Велико народно събрание. "Конституция на инат не може да се направи. Никой не смята да натрапва на българските граждани промяна в основния закон", каза депутатът пред Нова телевизия.

Той коментира компетентността на комисията в парламента, която ще разглежда промените в основния закон. "Тя, на базата на експертни становища и на конституционалисти, ще каже има ли право обикновеното Народно събрание да промени конституцията. Конституционалисти ще бъдат привлечени в работата на комисията", поясни Веселинов.

Той обясни и визитата на военния министър Красимир Каракачанов в САЩ, както и обвиненията, че страната ни е изгубила подкрепата на Съединените щати и в името да я спечели отново е готова да сключи "каквато и да е сделка".

"Това е единствено посещение за всички времена на български военен министър в Пентагона. За първи път военният министър на САЩ посреща българския си колега на това ниво. Това е израз на внимание от страна на Щатите”, подчерта зам.-председателят на ВМРО.

"Няма сделка, не може да има сделка. Самото решение на Народното събрание говори за една ескадрила от 16 самолета. Това означава, че трябва да бъдат придобити още осем изтребителя. Това обаче няма да се случи в този мандат. Процедурата по разговора трябва да започне. Правителството няма да задължи българите с още една покупка, но тя трябва да се случи, защото не може да пазим небето си с половин ескадрила", добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във