Банкеръ Daily

Общество и политика

Искат референдум за завода за отпадъци в Шишманци

Инициативен комитет внесе в община Раковски подписка с искане да се проведе допитване за бъдещето на завода за отпадъци в Шишманци. Междувременно продължава проверката на прокуратурата и икономическа полиция след пожара избухнал на сметището миналата седмица.

"Искаме да се чуе мнението максимален брой жители на община Раковски по този важен за района проблем", заяви пред БНР Евгени Генчев, който е сред инициаторите за допитването.

По думите му, за да има ясен и категоричен резултат от референдума, най-добре е това да стане в срока на местните избори. Това щяло да гарантира висока избирателна активност, което няма да създаде условия да бъдат поставени под съмнение резултатите от референдума. "Следващият етап, който е важен за нас, е да се фокусираме върху въпросите и колко да бъдат те, за да има максимален ефект от този референдум“, обясни Евгени Генчев

Миналата седмица жители на населените места около депото няколко пъти блокираха пътната отсечка към завода с настояване институциите да се ангажират по-сериозно с контрола над дейността му. За събота сутринта те подготвят нов протест. Отправят и покана за разговори към министъра на околната среда Нено Димов и към директорите на регионалната екоинспекция и пожарната в Пловдив.

Ако те не се отзоват, хората са готови да преминат и към гражданско неподчинение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във