Банкеръ Daily

Общество и политика

Искат постоянен арест за 5-ма от задържаните за шпионската афера

Военната прокуратура поиска постоянен арест за петима от задържаните за шпионската афера в полза на Москва. Исканията на обвинението са внесени малко след 6 часа тази сутрин в Софийския военен съд. Единият от задържаните е обжалвал заповедта за ареста му, съобщи БНТ.

Повече от 4 часа са били необходими на адвокатите, за да четат материалите и събраните срещу клиентите им доказателства. Освен Иван Илиев, който е уличен като резидент и ръководител на групата, бивш шеф във военното разузнаване, друг обвиняем е Любомир Медаров, който понастоящем ръководи секретната регистратура на Народното събрание, но преди това е работил за военното разузнаване заедно с Иван Илиев. Другите двама обвиняеми са настоящи служители във военното разузнаване. Има и един висш служител в Министерството на отбраната, който отговаря за бюджета и планирането на разходите за българската армия. Според информация на БНТ именно това е човекът, направил самопризнания и е с определена мярка за неотклонение "парична гаранция".

Командировани са военни прокурори от цялата страна, за да могат да се гледат мерките, тъй като съставите на военните прокуратури и военните съдилища са силно ограничени.

Ако София реши да изгони руски дипломати за шпионаж, Москва е готова да даде реципрочен отговор. Така първият заместник-ръководителят на международния комитет на Съвета на федерацията Владимир Джабаров коментира думите на премиера Бойко Борисов, който обяви готовността на страната да обяви руски дипломати за персона нон грата, предаде "РИА Новости".

"Ще отговорим недвусмислено, ще вземем огледални мерки, ако бъде взето такова решение", каза Джабаров. Според сенатора, евентуалното експулсиране на руски дипломати може да се превърне в "недружелюбен акт от страна на България".

"За пореден път се налага да се обявяват за нежелани руски дипломати и с вчерашната операция отново се обръщам към техните ръководители – да спрат да шпионстват в България", каза Борисов в събота.

В петък Министерството на отбраната съобщи, че двама български военни са задържани по подозрение за шпионаж в полза на Русия. Общо по случая има шест заподозрени. Българското външно министерство обяви предполагаемите им връзки с руското посолство.

От руското посолство у нас заявиха в своя позиция, че условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира Русия.

"Според изявленията по време на днешния брифинг на Прокуратурата на Република България, разследването по отношение на задържаните на 18 март т.г. лица, обвиняеми в шпионаж в полза на чужда държава, още не е завършено. Разчитаме, че до решението на съда по това дело спекулациите относно уж причастността на Русия към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени.

Изхождаме от това, че съдебното разследване ще бъде проведено на деполитизирована, безпристрастна и обективна основа в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство", се казва още в позицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във