Банкеръ Daily

Общество и политика

Искат оставки в ЦИК заради нарушения в секциите в Турция

Редица нарушения в секциите в Турция са констатирали доброволци - членове на избирателни комисии и наблюдатели на вота на 4 април.

На пресконференция те обявиха, че в изборния ден Централната избирателна комисия е нарушила закона и поискаха оставките на 14 нейни членове.   

Установени са нарушения и погазване на Изборния кодекс, част от които предизвикани от решения на Централната избирателна комисия, като според наблюдателите, те обслужват изцяло интересите на ДПС. Константин Бачийски от Гражданската инициатива уточни, че едно от най-честите и сериозни нарушения е попълването на предварително подготвени декларации за гласуващите в чужбина, с които се установява, че един и същи човек не е гласувал и на друго място. 

Според наблюдателите на вота в Турция, в хода на изборния ден ЦИК е разрешила попълването на декларациите и извън секциите в нарушение на Изборния кодекс.

"Централната избирателна комисия излезе с едно решение да се приемат декларациите, независимо къде са попълнени и къде са подписани, тоест българската държава не иска да осигури механизъм за наказателно преследване на хората, които са гласували на повече от едно място", коментираха те.

Заради констатираните нарушения от Гражданската инициатива за наблюдение на изборите в Турция настояха за оставки в ЦИК. "На база взимането на решението от 04.04., решение номер 289, което е в нарушение на Изборния кодекс, ние ще настояваме за оставките на тези 14 души, които са гласували това противозаконно решение", категорични са от организацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във