Банкеръ Daily

Общество и политика

Искат финансовото министерство да задържа 20% от партийните субсидии

Реформаторският блок внесе в Народното събрание проект за промени в Закона за политическите партии, с които се въвежда регресивна скала за намаляване на партийните субсидии от 11 лв. до 0.11 лв. за действителен глас и строги правила за харчене на субсидиите, съобщиха от пресофиса на ДБГ. Така според вносителите годишно ще бъдат спестявани над 6.5 млн. лв.    

Сред строгите условия за харченето на субсидиите реформаторите предвиждат финансовото министерство (МФ) да задържа 20 % от субсидиите и да ги дава само за избори, партиите да нямат право да придобиват недвижимо имущество от субсидията си, а разходите да се представят в Сметната палата обстойно разбити за по-добър контрол.

Промените в Закона за политическите партии предвиждат в чл. 27 от ЗПП, където се въвежда регресивна скала за един получен глас, с праг от 150 000 гласа нагоре, колкото са нужни за влизане в парламента.

Според скалата, на всеки 100 хиляди гласа "стъпка", субсидията ще се намалява с 10 %, съответно от 10, 9, 8 и т.н лева на глас, а за над 1 милион гласа на партиите ще се плащат само по 11 стотинки, което е по-малко от гласуваното на референдума намаляване.

В мотивите на Законопроекта се посочва, че въпреки намаляването на субсидиите от 12 на 11 лева на глас, 72 % от участниците в референдума, или 2 516 791 души, са гласували "за" още по-голямо намаление. Правилно е да се отговори на очакванията на обществото. В същото време субсидията трябва да е достатъчна, за да разполагат партиите със средства за дейността им, но не и средствата да се държат в банки за лихви, категорични са от РБ.

С измененията се предвиждат още и по-строг ред за харчене и отчитане на държавните субсидии от партиите. Въвежда се нов чл.24а, според който политическите партии не могат да придобиват недвижимо имущество със средства от държавната субсидия, както и нов чл.37а.

Според него заедно с годишните си финансови отчети партиите ще трябва да предоставят пред Сметната палата и справка за разходите си за работна заплата, купуване на материали, консумативи и резервни части, наеми, сметки за енергия, вода и телефон, командировъчни, средства за организация на събития, за извършени ремонти и получени консултантски, социологически и медийни услуги, средства за направени дарения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във