Банкеръ Daily

Общество и политика

Искането за предсрочно освобождаване на Гешев ще се гледа на 10 март

Искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев ще се гледа от Висшия съдебен съвет следващия четвъртък, 10 март. Това съобщиха от пресцентъра на Съвета. То е единствена точка в дневния ред на заседанието, свикано от  правосъдния министър.

Искането си Йорданова внесе в сряда и то съдържа девет случая, при които - с действията или бездействията си, според нея, Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт. Коментарът на  прокуратурата беше, че това е неправомерен политически натиск.

Сред случаите, които, според Йорданова ѝ дават основание да поиска оставката на Обвинител номер едно,  са: полицейското насилие по време на протестите през лятото на 2020-та година, искането за снемане на имунитета на евродепутата Елена Йончева, делото срещу Евгения и Николай Баневи, поредицата на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“, публично изразеното съмнение от страна на главния прокурор за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата, неуважително, подигравателно и враждебно отношение към неправителствени организации, отделни личности и юридически общности.

По тях - с действията или бездействията си, главният прокурор е уронил престижа на съдебната власт, смята правосъдният министър.

"Свидетели сме на поредното неоснователно искане, насочено персонално срещу главния прокурор. Това, че то  се базира на неверни твърдения, медийни внушения и фабрикувани сигнали, събирани продължително време в Министерство на правосъдието, сочи само и единствено за неправомерен политически натиск върху прокуратурата, който преследва нелегитимни цели" коментираха искането от прокуратурата.

Правосъдният министър каза по-рано в сряда, че на съдебните кадровици ще им предстои да дебатират и по миналогодишното искане на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за отстраняването на Иван Гешев. То беше отхвърлено като недопустимо, но Конституционният съд обяви решението на Пленума на Висшия съдебен съвет за противоконституционно.

Според Надежда Йорданова е възможно нейното искане да бъде разгледано от съдебните кадровици едновременно с това на предшественика й Янаки Стоилов.

"Това са последващи стъпки. Нека да видим как ще се развие производството. Засега, с оглед необходимостта от изчерпване на всички административни стъпки, аз внасям в моето предложение нови обстоятелства", уточни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във