Банкеръ Daily

Сийка Милева:

Искането за отстраняването на главния прокурор е политическа атака

Евентуалното искане на правосъдния министър за отстраняването на главния прокурор е персонална политическа атака. Това се казва в изявление на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, публикувано във Фейсбук страницата на прокуратурата.    

Ето и цялото изявление:

"Прокуратурата никога не коментира решения на съда, в случая на Конституционния съд. Прокуратурата няма никакви притеснения. Що се отнася до евентуални действия на министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор, е ясно, че не става въпрос за принципен подход, а за персонална политическа атака от страна на представители на изпълнителната власт."

Очаква се днес правосъдният министър Надежда Йорданова да обяви, че внася искане до ВСС за отстраняването на главния прокурор, след като по-рано днес КС обяви, че има това право.

По-рано стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев е дал обяснения пред прокурор от Върховна касационна прокуратура по повод списъка с лица, цитиран от премиера Кирил Петков. В интервю за БТА Гешев обясни, че на срещата с премиера миналата седмица Петков е прочел списък имена, част от които вчера са били споменати на пресконференцията в Министерски съвет от самия Петков.

Гешев посочи, че причината за срещата му с премиера е желанието на прокуратурата за взаимодействие между съдебната и изпълнителната власт.

"Само така могат да се постигнат исканите резултати от обществото в борбата с престъпността. Затова войната, която водят МВР и министерство на правосъдието срещу прокуратурата, освен в противоречие с основни конституционни принципи е контрапродуктивна и не е в интерес на българските граждани", каза Гешев.

Той коментира и решението на Конституционния съд от днес, според което министърът на правосъдието може да инициира процедура за отстраняване на председателите на върховните съдилища и главния прокурор при определени обстоятелства.

"Ако бъде внесено ново искане в Пленума на Висшия съдебен съвет за отстраняването на главния прокурор, всичко е от компетентността на Пленума. Трябва ясно да кажа, че целта на всичко това не е принципна и не касае т.нар. реформа, а целта е персонална, касае личността на главния прокурор и се надявам да не е някаква лична политическа вендета", каза Иван Гешев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във