Банкеръ Daily

Сийка Милева:

Искането за оставка на Гешев цели само политически дивиденти

"Това искане цели само политически дивиденти и пиар. Прокуратурата не е учудена, че служебният министър на правосъдието, изпълнявайки волята на служебния министър на МВР – Бойко Рашков, внася такова предложение във ВСС. Учудени сме, защо го внася едва сега – дни преди да изтече мандатът на служебното правителство. Това заяви говорителят на ВКП Сийка Милева.

"Оттук нататък компетентен е ВСС", уточни тя.

Думите ѝ са по повод искането на служебният правосъден министър Янаки Стоилов до ВСС за прекратяването на правомощията на Иван Гешев като главен прокурор на Република България.

Пред журналисти Стоилов обясни, че преди два дни при него постъпила информация от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за допуснати нарушения от страна на главния прокурор. В сигнала имало данни за действия и бездействия на главния прокурор, които "съставляват тежко нарушение на служебните задължения" и действия, "накърняващи престижа на съдебната власт", затова и Стоилов предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да се произнесе за наличието на обстоятелства за освобождаването на Гешев.

На въпрос дали на Прокуратурата е бил предоставен доклад за допуснати нарушения, Милева уточни, че той е бил внесен във ВСС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във