Банкеръ Daily

Иван Гешев:

Искането на Йорданова за предсрочното ми освобождаване е "просто нищо"

„Ако искането на бившия служебен правосъден министър Янаки Стоилов беше правно нищо, то това на настоящия - Надежда Йорданова, е просто нищо“, каза днес главният прокурор Иван Гешев преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет, на коетотрябваше да се обсъжда искането на Йорданова за предсрочното му освобождаване.

Според Гешев искането за предсрочното прекратяване на мандата му ще има последици, цената за които ще платят българските граждани.

Единодушно Висшият съдебен съвет отложи разглеждането на искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. По предложение на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков съдебните кадровици решиха първо да изработят специална правила за процедура, по която да протече обсъждането.

За втори път Висшия съдебен съвет обсъжда искане за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор.

Първото, внесено миналото лято от бившия служебен правосъден министър Янаки Стоилов, беше отхвърлено от съдебните кадровици като недопустимо. Стоилов сезира Конституционният съд, а той преди месец единодушно реши, че министърът на правосъдието има право да иска освобождаването на т.нар. трима големи в съдебната система.

Преди седмица Надежда Йорданова внесе искане за освобождаването на Иван Гешев. Тя е мотивирала твърденията си на 24 страници, на които са описани 9 случая, за които, според правосъдния миинстър - с действие или бездействие, главният прокурор е уронил престижа на съдебната власт.

В навечерието на днешното заседание обвинител номер едно определи мотивите на Йорданова като юридически несъстоятелни, но призова колегите си от Висшия съдебен съвет да ги обсъдят, за да има възможност да защити честта  и достойнството си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във