Банкеръ Daily

Корнелия Нинова:

Искаме стабилно преизчисляване на пенсиите   

Днес е последният ден, в който можем да се поправим и парламентът да бъде запомнен със смислено решение - преизчисляване на пенсиите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата по преизчисляване на пенсиите на първо четен.

"Уважаеми български граждани, за нас от БСП най-големият проблем в България, е бедността и неравенствата. Най-основната ни цел е да правим политики, с които да намаляваме бедността и неравенствата. Уви, след кризата, те не само че не намаляват, а се увеличават. Когато се погледне разумно и аргументирано кои хора са най-засегнати от тази бедност и неравенства, се вижда, че това са възрастните хора, пенсионерите най-вече и младите семейства.

Ние упорито, последователно, а и сега след кризата още по-аргументирано и неотстъпчиво предлагаме преизчисляване на пенсиите.

Защо това не е популизъм и не е предизборно предложение? Защото, уважаеми колеги, го внасяме за 5-ти път. Всяка година от предишния парламент, когато се внася бюджте, ние внасяме алтернативен бюджет и алтернативен държавен бюджет, в който до стотинка аргументирано сме изчислили и предложили преизчисляване на пенсиите. Ама няма избори, има избори - за нас не е важно. Ние имаме приоритет - бедността и мизерията на възрастните хора", заяви още Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че БСП са единствените, които вече са го правили през 2008 г. и то пак не е било съобразено с избори.

"Сега аргументите на тези в залата, които казвате "Не". Най-възпитано ще ги определя като несериозни, може би заслужават и по-силни думи.

Първият аргумент, който чухме. Няма становища на НОИ, Тристранния съвет, уважаеми бюджетари от "Демократична България", по това предложение, което е внасяно 5 пъти, има 5 пъти събирани становища на всички отговорни институции. 5 пъти тази дискусия е водена тук, в Тристранния съвет и в Бюджетна комисия. Ако ви беше интересно, можеше да прочетете тези становища.

Втори аргумент - трябва актуализация на бюджета. Е, разбира се, и за най-елементарно подготвения финансист, е ясно, че това не може да стане без актуализация. Питам същия колега Ганев защо предложението за решение на Народното събрание, с което да задължим Борисов да направи актуализация на бюджета, стои някъде във вашите чекмеджета и не вижда бял ден? Защо ви е необходимо ново правителство, за да има актуализация на бюджета. Ако това предложение на БСП беше гласувано и одобрено, сега тук трябваше да бъде Борисов.

Кой го спаси от това - най-малкото "Демократична България", защото не го внесе председателят в комисия? Сериозен човек, експерт, бюджетар, председател на комисия да каже, че ще гласува 1 милиард и 200 млн. лв. само защото го е страх от бой от тъщата, показва равнището на този парламент", подчерта Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че социалистите са правили това предложение и преди, но "Демократична България" са го отхвърлили в минал парламент.

"Сега откъде пари? Пари за всичко има. Важно е кой политик и коя партия какви приоритети си поставя", заяви още Нинова.

По думите й в Сребърния фонд има пари, които са само за пенсии. "Какво прави ГЕРБ със Сребърния фонд. Държи го в резерва, за да отчита, че резервът е висок по стойност. Ще видим, когато почне истинската ревизия", допълни Корнелия Нинова. Тя попита има ли воля да се направи това докрай и да се направи ревизия на управлението на ГЕРБ.

"Когато искаш да направиш нещо, намираш начин. Когато не искаш - намираш оправдание. Ние искаме последователно, неотстъпчиво преизчисляване на пенсиите", заяви още Корнелия Нинова. Според нея е възможно и има пари.

"На финала сме на този парламент. За един месец работа, не сме приели нито един закон освен Изборния кодекс. За един месец нито един закон в полза на хората, в чийто интерес първия ден се клехме. Какво говори това, че си гледате партийния, личния интерес. А тези хора с 300-те лв. пенсия? А младите семейства, останали без работа в кризата, а бизнесcj и малките фирми, които фалират - ще чакат.

За един месец нито един закон в интерес на хората. Обръщам се към вас, че днес е последният ден, в който можем да поправим това и да бъде запомнен този парламент с едно смислено решение. Има време да се приеме и на първо, и на второ четене. Стига да има воля, нашата е налице. Законът е пред вас, очакваме гласуване", посочи още Корнелия Нинова.

 

Ето цялото изказване на председателя на БСП Корнелия Нинова по време на дебата за преизчисляване на пенсиите в парламента днес: 

За нас от БСП най-големият проблем в България е бедността и неравенствата, и основната ни  цел е да ги намаляваме. Уви, след кризата, те, не само че не намаляват, а се увеличават. Официалните данни на БНБ и на НСИ сочат, че дори и по време на кризата, всеки ден в България се е раждал по един нов милионер. А половин милион българи са си изтеглили спестяванията до 1 000 лв. Ето ви го доказателството за увеличаващата се бедност и неравенства. Когато се погледне разумно и аргументирано кои хора са най-засегнати от тази бедност и неравенствата, се вижда, че това са възрастните хора, пенсионерите най-вече, и младите семейства. Ето защо ние упорито, последователно, а и сега, след кризата, още по-аргументирано и неотстъпчиво предлагаме преизчисляване на пенсиите.

Защо това не е популизъм и не е предизборно предложение – защото го внасяме за пети пъти. Всяка година от предишния парламент, когато се гледа бюджета, ние внасяме алтернативен бюджет на НОИ и алтернативен Държавен бюджет, в който до стотинка аргументирано сме изчислили и предложили преизчисляване на пенсиите. За нас не е важно дали има или няма избори. Ние имаме приоритет – бедността и мизерията на хората на възрастните хора.

Втори аргумент защо това не е популизъм и защо не е предизборно – защото сме единствените, които вече сме го правили. През 2008 г. са преизчислявани пенсиите по начина, по който предлагаме и сега. И пак не е било съобразено с избори.

И сега аргументите на тези, които в залата казвате „не“. Най-възпитано ще го определя като несериозно. Първият аргумент, който чухме – нямало становища на НСИ, Тристранния съвет и т.н. Уважаеми бюджетари от „Демократична България“, по това предложение, което е внасяно пет пъти, има пет пъти събирани становища на всички отговорни институции, които трябва да си дадат мнението. И пет пъти тази дискусия е водена и в пленарна зала, и в Тристранния съвет, и в Бюджетна комисия. Ако ви беше интересно, можеше да прочетете тези становища. Така че този аргумент го оставяме настрана.

Вторият аргумент – трябва актуализация на бюджета. Разбира се, ясно е, че това не може да стане без актуализация на бюджета. Питам председателя на Бюджетната комисия Георги Ганев защо предложението за решение на Народното събрание, с което да задължим Борисов да направи актуализация на бюджета, стои някъде във вашите чекмеджета и не вижда бял ден? Защо ви е нужно ново правителство, за да има актуализация на бюджета? Ако това предложение на БСП беше гласувано и прието, сега тук трябваше да е Борисов и да обяснява за актуализацията на бюджета и как ще плати пенсиите. Кой го спаси от това? Най-малкото „Демократична България“, защото не го внесе председателят в комисията. А пък иначе щяхме да видим кой как гласува в зала.

Извинете, но това вече не знам как да го определя. Сериозен човек, експерт, бюджетар, председател на комисия, да каже, че ще гласува 1,250 млрд. лв., само защото го е страх от „бой от тъщата“, показва равнището на този парламент. И този аргумент го оставям настрана.

Уважаеми колеги най-вече от „Демократична България“, защото вие бяхте най-остри към нашето предложение, нападнахте ни с думи за популизъм и предизборна агитация. Само че аз искам да припомня факти – когато внасяхме същото предложение преди години, вие бяхте част от правителството на Борисов и гласувахте против него. Тук – в залата. Не го правим предизборно, правихме го тогава и вие като част от коалицията с ГЕРБ, гласувахте против. Така че бъдете честни и откровени с хората защо сте против.

И сега най-важният въпрос – откъде пари. Защото аргументът обикновено е, че няма пари. Пари за всичко има, важно е кой политик и коя партия какви приоритети си поставя. Ето наше предложение за произход на пари за пенсии. В „Сребърния фонд“ има 3 млрд. и 3 млн. лв., които са само за пенсии. Този фонд беше създаден от БСП целево – в него да се събират средства от концесии и от приватизации само за пенсии, за нищо друго.  Какво прави ГЕРБ със „Сребърния фонд“? Държи го в Резерва, за да отчита на хартия, че Резервът е висок. Държат го в Резерва, за да се хвалят с финансова стабилност и висока стойност на Резерва, въобразявайки си, че по този начин ще дойдат големи инвестиции. Не, не идват инвестиции. А защо тези пари не се използват за пенсии?

Втори източник на средства – чух, че един от колегите от „Демократична България“ повтаря наша теза, че в България годишно се крадат 10 млрд. лв. от досегашното правителство. Тогава хайде да направим така, че тези кражби да спрат и ето ви, не по един милиард за пенсии, а три за пенсии и за много други неща. Има ли воля това да се случи – да се направи ревизия докрай на управлението на ГЕРБ, да се спрат тези течове и кражби и да се насочат там, където е необходимо, с грижа за хората?

Трети вариант – нека да се отделят от НОИ социалните плащания, както предлага г-н Адемов, да се поемат от бюджета. Има разумни решения, важно е дали има разумна воля. Защото, когато искаш да направиш нещо, намираш решения. Когато не искаш, намираш оправдания. Ние искаме последователно, принципно, стабилно и неотстъпчиво преизчисляване на пенсиите, защото възрастните хора, майки и бащи, не могат да живеят повече така.

Уважаеми колеги, на финала сме на този парламент. За един месец работа не сме приели нито един закон, освен Изборния кодекс. Нито един закон в ползва на хората, в чийто интерес в първия ден тук се клехме, че ще работим. И за един месец – нищо. Какво говори това – че си гледате партийния и личния интерес – нека приемем Изборния кодекс и да отиваме на избори. А тези хора с 300 лв. пенсии? А младите семейства, останали без работа в кризата? А бизнесите и малките предприятия, които фалират? Ще чакат. Обръщам се към вас, че днес е последният ден, в който можем да поправим това. И да бъде запомнен този парламент, макар кратковременен, с едно смислено решение. Има време да се приеме и на първо, и на второ четене, стига да има воля. Нашата е налице, законът е пред вас, очакваме гласуването. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във