Банкеръ Daily

Николай Денков:

Искахме да направим нещо по-добро за България, но ИТН дръпнаха спирачката

Винаги, когато имаше важни въпроси, трите партии в коалицията нямахме проблем да стигнем до крайно решение, защото искахме да направим нещо по-добро за България, но ИТН дръпнаха спирачката и коалицията се разпадна. Това каза пред журналисти бившият просветен министър акад. Николай Денков в Шумен по време на предизборна обиколка в страната на "Продължаваме промяната".

На въпрос за критиките срещу спряната Наредба за избор на директори акад. Денков припомни, че досега такава наредба у нас не е имало.

"И тук истинският въпрос е как досега избирахме директори на училища? Оказа се, че има едни вътрешни правила в МОН, които никой не беше виждал публично, никой не ги е обсъждал. Ние за първи път извадихме наредба, която обяснява какви са правилата. Естествено е да има дискусия, тази наредба стоя един месец за публично обсъждане, така че тя мина през целия цикъл на обсъждане и беше приета по всички правила. Атаката е по политическа линия – от хора, които са свързани с други политически сили. Висшият административен съд не е казвал, че наредбата не е добра. Всъщност даже наредбата срещна доста голяма подкрепа", коментира той.

"Искате ли да имате директор на училище, който няма лидерски качества? Или който не може да си комуникира с екипа? Няма личностна основа, защото винаги когато се избират ръководители на високо ниво – така се прави в ЕК, така се прави в професионалните фирми, които избират ръководни кадри и тези индикатори, тези критерии се включват в оценката. Самата оценка се прави така: имате 5-членно жури, които имат карти за оценка и всеки един от тях си оценява индивидуално, след което се извежда средноаритметично. Има си методика, по която субективизмът се намалява, разясни акад. Денков по темата.

Относно преференциите в избирателните листи той коментира, че "ако има силна подкрепа, някой кандидат би могъл да се издигне нагоре в листата".

"Това е нормално, ние сме доста демократична партия, не раздаваме хората като картички, както правят някои други", посочи бившият образователен министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във