Банкеръ Daily

Общество и политика

Иринка Гочева от Чикаго е „Българка на годината – 2018“

В "Сити Марк Арт Център" беше връчено годишното отличие на Държавната агенция за българите в чужбина "Българка на годината - 2018". Наградата получи Иринка Гочева от временно изпълняващия председател на ДАБЧ Димитър Владимиров.

Иринка Гочева от Чикаго, основател и художествен ръководител на ансамбъл „Хоро” и детска формация „Хорце” към българското училище „Джон Атанасов”получи 5 номинации. Гочева е преподавател по народни танци в Сарасота, Флорида, и активен участник в Българо-американския „Център за културно наследство” в Чикаго. 

Традицията за отличаване на наши сънароднички, живеещи в чужбина, е поставена преди 10 години, а отличието е на името на българската светица Злата Мъгленска.

Сред номинираните за голямата награда бяха Дорис Ернандес- Дукова от Колумбия, основател на Българо-руските искрата фондация Алианса, оперната певица в Държавната опера в Хамбург Людмила Георгиева, която е и активен член на Клуба на българските жени, както и директорът на българското училище в Будапеща Светла Кьосева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във