Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ирански учен дава технологиите на бъдещето

С разработките на ядрения физик Мехран Кеше ще летим в космоса, ще победим рака и ще разрешим енергийната криза

На 21 септември в Белгия трябваше да станем свидетели на събитие, което ще промени бъдещето на човечеството. Иранската фондация Кeше бе обещала да демонстрира редица нови уникални технологии, като например разработените системи за гравитация магравс, след което да се откаже от патента им и да ги предостави за свободно ползване на всички учени и правителства. Е, това не се случи, но инженерът по ядрени технологии Мехран Тавалоки Кеше обеща, че след три месеца ще покаже на света как работят революционните му пет-киловатови генератори. Те са готови да запратят в праха на историята представите ни за гравитация и придвижване в пространството, както и да поставят началото на новата космическа ера за човечеството.


Концепцията на Кеше за нов тип реактор е базирана върху оригинален прочит на физичните закони. Енергийната система на иранския учен може да бъде използвана за производство на електроенергия, гравитация и антигравитация, за създаване на магнитни полета, в медицината, в производството на храни и в много други сфери. Най-общо казано, това е ядрен плазмен генератор, в сърцевината на който се създават магнитни полета, подобни на тези на планетата Земя. Те


могат да преминават през тъкани

nbsp;


и атоми, без да увреждат тяхната структура. Това са силите, движещи луните, планетите и галактиките във Вселената. Новата технология ги използва за генериране на енергия, а за гориво на двигателя служи водород, който в чистата си форма се съдържа във въздуха или водата. Сферичната въртяща се сърцевина на реактора създава неизчерпаемо количество електричество и гравитация посредством два мощни магнита, които освобождават електроните от ядрата на водородните атоми, предизвиквайки йонизация. Според Кеше именно така ядрото на Земята създава чрез две магнитни полета гравитацията, държаща планетата ни в постоянната си орбита. След като преди време първата система е била изградена и тествана, е установено, че тя работи перфектно. Лека и удобна за пренасяне е, но в същото време е мощна и достатъчно функционална.


Тези двигатели на практика щели изцяло да променят света, който познаваме и в който живеем. От Фондация Кеше са уверени, че с иновативната технология международните граници вече няма да имат значение и ще спрат да съществуват. Да започнем от начините ни на пътуване, които ще еволюират до ниво съвременна научна фантастика. Автомобилите и камионите вече няма да се нуждаят от гуми и резервоари, защото


ще работят с водородни двигатели

nbsp;


с големина на микровълнова печка. Релсите за влаковете ще отпаднат, пътищата ще станат ненужни и може би след време ще имат по-скоро археологическа стойност. Благодарение на гравитационните полета самолетите без криле няма да се борят със съпротивлението на въздуха и един полет от Токио до Лондон ще продължава едва 30 минути. Същата защитна сила ще отблъсква убийственото водно налягане и ще позволява на подводниците да достигат до най-мрачните дълбини на океаните, като човечеството ще може да изследва и планетите с течна повърхност.


Най-вълнуващото приложение на генераторите безспорно ще е в космическите кораби, с които ще можем да разгледаме отблизо поне Слънчевата система. Съвременните космически програми са базирани на подготовка на астронавти, които тренират за състоянието на безтегловност. Подобна подготовка ще се окаже излишна заради вътрешните гравитационни системи на бъдещите кораби. С тях ще се пътува като в обикновен самолет. Реакторите ще правят и изолирани полета, подобни на атмосферата на Земята, в които в специални оранжерии ще може да се отглеждат растения и животни и да се произвежда храна. Това отвежда към неизбежното появяване на космическите градове, а новата раса галактически пътешественици Кеше нарича мозхани. Корабите, съградени по подобие на вселенския дизайн, ще имат сферична форма, за да могат реакторите им да създават необходимите гравитационни и магнитни полета. Големите кораби ще се използват


като луксозни круизи до Луната

nbsp;


или Марс, както и за пътуващи хотели за една ваканция в Антарктика или на Мачу Пикчу.


Глобалният ефект от технологията щял да е зашеметяващ. Новите системи за придвижване ще дадат немислимата досега възможност на всеки човек да пътува за по-малко от час почти без никакви разходи от една до друга точка на планетата, при това без да бъде откриваем за съществуващата радарна технология. Енергийната криза също ще бъде решена, след като двигателите влязат в употреба. Монополите, които контролират електрическата енергия, ще загубят позициите си. А след рухването им и досегашните финансови структури ще се обезсмислят.


За проблема с глобалния недостиг на вода и храна също има разрешение. Фундаментална ще е употребата на технологията в здравеопазването. Нелечими досега болести като множествена склероза, парализи, тумори, Паркинсон и рак ще бъдат побеждавани чрез производство на нови клетки и чрез промяна на магнитните полета на болните клетки.


Фондация Кеше е използвала международната патентна система, за да гарантира, че всички нации и водещи учени от цял свят ще могат да разполагат с копие на патентите като свое притежание. Те ще бъдат теглени от европейския сървър за патенти, за да се избегне евентуално блокиране на технологията, която ще се ползва безпрепятствено за производство на електроенергия, медицински системи и пространствени пътувания от правителствата. Според устава на фондацията технологиите са собственост на народите и актив на всички хора, затова право на монопол и собственост не може да бъде заявено. Приходите, генерирани от тях, пък ще принадлежат на нацията, която ги използва. Кеше казва, че след влизането на технологията в производство човечеството ще има две възможности - или да работи заедно, за да промени живота към по-добро на всички, или напредналите държави да поемат отговорността си за наводнението от милиони имигранти, което ще залее големите градове.


Какви са рисковете от въвеждането на технологията? Създателите казват, че че никоя нация няма да бъде атакувана от друга, защото потенциалните й


приложения във военната промишленост

nbsp;


биха били толкова разрушителни, че борбата за ресурси на планетата ще остане в миналото. Но съвсем не можем да бъдем сигурни, че това ще спре някои зли гении да си правят неподходящи експерименти. Освен това страните, които откажат да развиват технологията, ще се превърнат в развиващи се и неравенството няма да изчезне. Предупреждението на фондацията е повече от ясно, тези, които не пожелаят да получат разработките, за в бъдеще няма да имат безплатен достъп до тях. Кеше признава, че непосредственият резултат от организираната през септември дискусия е създаването на Африканската космическа програма.


Очаква се още през 2013-а африканските нации да задминат


ерата на използване на тяга

nbsp;


за задвижване. Предстои да бъде създадена и Южноамериканска космическа програма. Кеше е сигурен, че двете програми с един скок ще задминат с огромна преднина НАСА в областта на космическите технологии, което си е малко страшничко, ако прогресът не бъде използван с мирни цели.


На 14 декември технологията ще бъде официално представена на неуточнено засега място, като гражданите на всички страни могат да изпратят делегация от максимум три лица. Интересното е, че всички правителства вече са били поканени, но от кабинета на Бойко Борисов не се е чула и дума коментар по въпроса. Фейсбук групата 21 септември вече има над хиляда почитатели, само че едва ли някой член на правителството е сред тях. Ние така или иначе сме сред (бавно) развиващите се и май няма нужда да си усложняваме живота с революционни технологии. Все пак не би било лошо да има и някой българин за цвят, когато Мехран Кеше отвори технологичната Кутия на Пандора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във