Банкеръ Weekly

Общество и политика

ИРАНСКИ ТЕСТ ЗА БАРАК ОБАМА

До 20 януари, датата, на която Барак Обама официално ще влезе в Белия дом като президент на Съединените щати, остават два месеца, но външнополитическите тестове за първия тъмнокож държавен глава на Америка вече започнаха. Предизвикателство към Вашингтон отправи Москва. Вместо да поздрави Обама руският лидер Дмитрий Медведев предпочете да заплаши, че страната му ще разположи ракетна станция в Калининград. Не мина много време и Иран напомни за себе си с поредно изпитание на ракета земя-земя от ново поколение. Вероятно в следващите дни ребусите на бюрото пред Обама прогресивно ще нарастват и той ще трябва бързо да навлезе в дълбоките води на дипломацията.
Горещите точки в посока Близкия изток са добре известни и екипът на новия президент има време да подготви нов тласък на израелско-палестинския мирен процес въпреки политическата бъркотия в Йерусалим. Американските военни операции в Афганистан и Ирак и ядрената програма на Техеран са част от тях. В последните дни обаче будят тревога зачестилите маневри на ирански въоръжени сили, още повече че спекулациите за евентуални американски или израелски въздушни удари заради ядрените амбиции на страната позагубиха актуалност. Да, Барак Обама не отхвърля възможността за военни действия, но постоянно критикува администрацията на Буш, че не полага повече дипломатически усилия за решаване на проблема с иранците. Големият въпрос е дали желанието му да отвори вратата на процеса за започване на диалог с Техеран ще срещне съгласието на Ислямската република?
Обама отнесе много критики заради подобни идеи по време на предизборната си кампания, но независимо от това поддържа своята готовност да преговаря с Иран. Всички противници на войната със сигурност ще сгрешат, ако обявяват прибързано новия президент за свой съмишленик. Доводите да смятаме така ни дава самият Обама в прословутата си реч от 2002 г., в която се обяви против авантюрата в Ирак и обяви, че не е противник на всички войни. Вярно е, че Обама избягва да използва фразата война срещу тероризма, което съвсем не означава, че не намира с кого да се конфронтира. Несъгласието му с Буш се основава на обстоятелството, че републиканецът не е определил достатъчно конкретно врага на Америка.
Казано по друг начин, Обама в никакъв случай не е гълъб. Всъщност той е един много по-умен ястреб с насочен и фокусиран поглед. Това отличава и новата позиция на Белия дом спрямо Иран. Обама обеща дипломация и диалог и постави употребата на авиация на полагащото й се място - като последно, а не като първо средство. Собствените му съветници уверяват, че възгледите на новия президент по този въпрос са твърди. За Обама е ясно, че не може да позволи на Техеран да се превърне в ядрена сила, най-малкото защото това ще предизвика надпревара в ядреното въоръжаване в региона. За да осуети подобен сценарий, държавният глава ще заложи на диалога, но ако усилията му се провалят, употребата на сила си остава напълно реален вариант. Интересно какви биха били последствията, ако другият претендент за Белия дом - Джон Маккейн, беше обиколил европейските столици в опит да създаде коалиция за удар срещу Иран?
Барак Обама има много сериозно основание да заложи на дипломацията срещу иранските амбиции. От доста време в независими експертни анализи се отбелязва, че президентът Махмуд Ахмадинеджад започва стремително да губи популярност в родината си. Политиката му беше жестоко разкритикувана неотдавна в открито писмо на ирански финансисти, след като световната криза нанесе сериозен удар върху иранската икономика. Поредицата от необмислени действия на Ахмадинеджад във вътрешен и външнополитически план позволи на опозицията да надигне глава и след предстоящите през юни президентски избори в Ислямската република може да настъпят сериозни промени.
Влизането на Барак Обама в Овалния кабинет повишава шансовете за промяна в политическия курс на Иран. През управлението на Ахмадинеджад движението към конфронтация със Запада и милитаризация на страната намираше опора в антиамериканизма, но днес тази стратегия вече не работи, тъй като самите иранци не се страхуват от новия президент във Вашингтон. Ако на власт беше дошъл републиканецът Маккейн със своите планове за санкции, размяната на заплахи можеше да продължи. Обама обаче открито се обяви за диалог с иранския президент, с което на практика го обезоръжи в политически план. Новият стопанин на Белия дом вече потвърди, че е получил писмо с поздравления по случай победата си от Ахмадинеджад, в което той иска Съединените щати да променят радикално външната си политика. Но много по-любопитно е какво ще съдържа отговорът на Обама?

Facebook logo
Бъдете с нас и във