Банкеръ Daily

Общество и политика

Йотова за газа: Служебният кабинет върви в правилната посока

Вицепрезидентът Илияна Йотова подкрепи действията на служебното правителство във връзка с осигуряването на газови доставки. Тя коментира, че вчерашното решение да се закупи само един танкер с втечнен газ от предложените общо седем от американската компания "Шиниър" е продиктувано от възможностите. А предишният кабинет не е осигурил инфраструктура, по която горивото от танкерите да достигне до нашата територия. По думите ѝ това, което прави служебната власт, е опит да осигури газ на изгодни цени.

"Освен провеждането на изборите, служебният кабинет има важна задача - да върне стабилността и сигурността на българските граждани и да преведе българите през кризата по възможно най-добрия начин. Действията за гарантиране на доставките и на енергийната сигурност на страната са стъпки в правилната посока. Вярвам не само на министъра на енергетиката, но и на целия Министерски съвет, че ще направят така, че българите да преминат възможно най-леко през зимата и през тежките месеци, които предстоят", каза Йотова.

Тя е мнение, че днешните лидери трябва да спазват принципите на бойците за Освобождението на страната ни. "Немалко тревожни са опитите да се прекроява българската история, опити да се преосмислят и да се местят паметници. За мен това не е вятър на промяната, а променен вятър. Ако действително искаме българската история да се помни и да се предава от поколение на поколение и от човек на човек, не трябва да позволяваме подобна гавра с българските герои", подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът пожела успех на служебното правителство и отбеляза, че президентската институция не бяга от отговорност. "Както знаете, президентът Радев умее да прави добри кабинети", коментира тя.  По думите ѝ предизборната битка не е преставала през последните години. Йотова пожела успех на формациите, които ще участват в предстоящия вот, но отчете, че липсва разговор с хората. На въпрос за атаките на някои партии срещу президентската институция отговори, че това е "може би защото нямат какво друго да кажат на българските граждани".

Вицепрезидентът присъства на честванията по случай 145-ата годишнина от Шипченската епопея. "Свободата не е дар, а възкресението на един народ, за което той даде най-милите си чада и най-свидните си жертви. Вече 100 години от този връх се нашепва от героите, от тяхното завещание, че всеки, който иска да прекроява българската памет, направи грешен избор. Защото паметта българска не може да бъде разделение. Паметта българска е съединение. Свободата на Шипка и паметта за героизма са нашето спасение и обединение", каза тя в речта си.

Ето какво заяви Йотова още в словото си:

145 години от Шипченската епопея. Има един връх в България, който се издига много по-величествено от всички останали. Един връх, който не се измерва в метри, защото няма мерни единица за идеал, за саможертва, за чутовен устрем към достойнство и свобода. Шипка е неговото име. Шипка, на която българските опълченци заслужиха честта на своя народ.

 Връх, в който поставиха костите си, за да каже поета „връх от бели кости и със кървав мъх“. Връх, на който заедно български опълченци и руси, украинци, молдовани и румънци повярваха в спасението на един славянски народ, в неговото изцеление, в неговото бъдеще В това, че може да има собствена държава и предопределиха хода на Руско-турската освободителна война. Една война, която започна 260 години преди това. Една война, която започна с една малка книжка със славата на един народ, написана в една монашеска килия, която премина през бунтове и въстания. Бунтове и въстания, огрявани от пламъците на вярата и от огньовете на българското събуждане и възраждане.

„Свобода или смърт“ - заклинанието на априлци стана клетвата и на шепата защитници на орлово гнездо.

„Старинната доблест на руското войнство се покри тук с нови лаври, а българското опълчение извърши своя легендарен подвиг“ -  думите са на цар Борис III, когато открива паметника през далечната 1934 година.

Днес свеждаме отново глава за поклон, защото след подвига се роди и българската армия. Започна летописа на славната книга на българското войнство, на победите, на славата, на дързостта, на смелостта и всеки път, когато ние, българите, имаме нужда от това някой да ни събуди препрочитаме тези страници, защото колкото и да ни е трудно, колкото и да сме несигурни, колкото и съмнения да имаме - точно от тази книга на Българската армия черпим самочувствие и смелост, и амбиция, и желание да вървим напред.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във