Банкеръ Daily

Общество и политика

Йотова призова ЕС да ревизира споразумението с Турция

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че е време ЕС да ревизира споразумението с Турция за мигрантите.

"Споразумението с Турция и ЕС на практика не показа онези резултати, които бяха заложени в самото начало ", обясни Йотова пред БНР.

Тя посочи, че продължава да има пропускливост от турските брегове към гръцките острови, като уточни, че това е заключение на европейските агенции и на други страни. По думите ѝ споразумението за бежанците нe работи в най-важната си част - възможността на европейските страни да връщат граждани на трети държави на турска територия.

"При заплахите на Ердоган да суспендира споразумението с ЕС, аз бих отговорила, че ЕС е време да ревизира споразумението си с Турция", подчерта вицепрезидентът.

Йотова твърди, че Европа отново е закъсняла с единната си позиция по проблемите с южната ни съседка. "Тези заплахи на Ердоган за суспендиране на споразумението с ЕС не са толкова прости, защото от трите милиарда, които Турция трябваше да получи от Европа за справяне с мигрантската криза, половината вече са усвоени от турската държава", коментира Илияна Йотова. По думите ѝ Турция има необходимост от помощта на Европа в това отношение, но разговорът с ултиматуми e абсолютно непродуктивен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във