Банкеръ Daily

Общество и политика

Йотова: При твърд Брексит много българи няма да могат да работят във Великобритания

Вицепрезидентът Илияна Йотова обяви, че при Брексит без споразумениe голяма част от българите във Великобритания няма да могат да работят или да продължат обучението си. 

"Година и половина бяха водeни много тежки преговори, много неща се изговориха, много са и прогнозите сега. Имам усещането от няколко дни, че Европа, която беше заинтересована повече да има споразумение, сега е втвърдила позицията си и като че ли сега повече иска да има Брексит на всяка цена", посочи Йотова. 

Според нея това ще е катастрофално. 

"Великобритания ще загуби евентуалното си привилегировано отношение, каквото имат страни, които са съседни на ЕС, но не са в него. Един твърд Брекзит означава плащане на изключително висока и трудна цена. След Втората световна война в момента Великобритания е в най-ключовия си период. И никой не може да изчисли какви ще бъдат загубите както за гражданите на страната, така и за гражданите на ЕС. След гласуването онази вечер категорично ясно е едно – всички предварителни разговори и договорки с Великобритания от страна на страни-членки на ЕС за учещи и работници отпаднаха само с едно гласуване", коментира вицепрезидентът.

Йотова посочи, че е разтревожена за съдбата на българите във Великобритания. "Трябва да се поставят определени условия пред Великобритания за правата им. Защото третирането на страната като трета държава след Брексит ще постави в невъзможност една голяма част от тези хора да работят или да продължат обучението си. А това е фатално, защото касае човешки съдби. Затова когато политиците говорят, трябва да внимават какво говорят", посочи Илияна Йотова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във