Банкеръ Daily

Общество и политика

Йотова очаква сблъсък на идеи в кандидатпрезидентската кампания

Сблъсък на идеи по националните приоритети за България - това очаква в предстоящата президентска кампания вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя не се ангажира с прогноза възможно ли е изходът от надпреварата между кандидатите за държавен глава да се реши още на 14 ноември, предаде БНР. 

"Много е рано да се говори за това. Предстои ни кампания. Ние ще участваме много сериозно в тази кампания. Очакваме сблъсък на идеи за това, което трябва да стане в България, за националните приоритети, за повече солидарност и повече здравина на обществото ни от гледна точка на това, че в момента сме изключително разделени. Няма как да просперираме напред, ако продължаваме да гледаме на всичко "на парче" и ако продължаваме само да се мразим. Обединението не е понятие по принцип. То си има своите конкретни измерения. Разсъждаваме върху тях, ще търсим подкрепата на българските граждани, ще търсим подкрепата и на политическите партии", каза Йотова.

Вицепрезидентът определи като "мини модел за обединение на нацията" Инициативния комитет, който снощи издигна кандидатурите на Радев и Йотова за втори мандат. В него има представители на различни професионални гилдии и различни партии. 

"Безспорно това е един мини модел за обединението на нацията! Това са хора, които са се доказали в своите професии, хора, които са честни, искрени и много отговорни. В наше време, особено в политическата ситуация в страната, в доста висок градус на напрежение, в предстоящи предсрочни и парламентарни избори, да застанеш зад една кандидат-президентска двойка, да поемеш с лицето, с името си тази отговорност, аз просто го наричам смелост", посочи Йотова.

И президентът Румен Радев благодари на участниците в Инициативния комитет. "Доверието на българските граждани е нашият най-голям капитал и най-голям стимул в работата на президентската институция и ще ни ръководи и за в бъдеще. Благодаря на всички, които ни подкрепиха, и продължават да изразяват своята подкрепа", каза държавният глава.

„Трябва да настояваме като граждани да има електронно управление. То трябва да стане факт, за да има нормално функциониращи отношения държава – бизнес и бизнес – бизнес. То ще бъде гигантска крачка към намаляване на корупцията, ще осигури прозрачност и отчетност.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в приветствието си към участниците в организирания от Асоциация „Прозрачност без граници“ форум за насърчаване на бизнес почтеността в България. Вицепрезидентът открои значимостта на подобни събития, тъй като те предлагат практически стъпки за превенция на порочните практики.

Йотова цитира данни, според които всеки пети българин е дал подкуп, за да си осигури услуга в публичната сфера. На този фон България има най-много структури в ЕС за борба с корупцията.

Вицепрезидентът изтъкна необходимостта от постигане на прозрачност при обществените поръчки, които по думите й са се превърнали в тайно занимание. 

„Имаме още много работа извън теоретичните констатации. Чудесно транспонираме европейски директиви в българското законодателство, но не ги изпълняваме“, посочи Йотова. Тя подчерта важната роля на гражданското общество в борбата с корупционните практики, като отбеляза, че трябва да се възпитава нетърпимост към тези явления.

„България ще има сериозни проблеми, ако Европейският съюз обвърже върховенството на закона и корупцията в държавите членки с отпускането на европейски средства“, алармира вицепрезидентът, като изтъкна, че България е под двойно наблюдение – действащият от 2007 г. Механизъм за сътрудничество и проверка и общият мониторинг на ЕК за всички държави членки. Илияна Йотова посочи недъзите на тези инструменти, които произвеждат общи доклади, без никакви конкретни действия.

Вицепрезидентът изрази своята увереност, че в следващ редовен кабинет ще има достатъчно непримирими към корупционните практики хора, които да отърсят България от емблемата на една от най-корумпираните в ЕС държави. „Хора, които активно да се включат в реформата както на българското законодателство, така и на европейското“, посочи Йотова и направи кратък преглед на опитите за регулиране на тези процеси на европейско ниво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във