Банкеръ Daily

След президента

Йотова критикува липсата на мерки за подпомагане на най-уязвимите

До този момент в България няма цялостна програма с конкретни мерки за подпомагане на най-уязвимите групи от населението и за бизнеса. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която е гост на Деветия конгрес на КНСБ.

"Аз чакам завръщането на министър-председателя от Съединените американски щати и мерките, които вчера, надявам се, се били начертани на коалиционния съвет да бъдат обсъдени в политическите формации. Да видим какво от всичко това ще се получи. Това, което обаче до този момент със сигурност няма в страната е една цялостна програма за подпомагане на хората в най-окаяното положение. Няма страна в Европейския съюз, която вече да не е съставила такава програма, да не е заделила определени средства. Очаквам това да стане съвсем скоро", каза тя.

Според Йотова с всички средства трябва да се отдалечи политическата криза в страната, а България в момента няма нужда от нови избори.

Относно въвеждането на еврото вицепрезидентът заяви, че трябва да изпълняваме своите ангажименти и предначертания график.

"Знаете, че самият ЕС е доста резервиран по отношение на приемането на нови държави в еврозоната. Преди COVID кризата се заговори за много дълбочинна реформа на самата еврозона. Искаме да видим какви ще са новите условия, дали България изпълнява критериите, защото най-важният това е инфлацията", допълни Йотова.

В словото си на Конгреса на КНСБ президентът на синдиката Пламен Димитров подчерта, че борбата с бедността и неравенствата е основният проблем в страната, а главната цел на България е след пет години българите да имат жизнен стандарт на ниво 70 процента от този на средния европеец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във