Банкеръ Daily

Общество и политика

Йотова коментира проблемите на чуждестранните студенти в чужбина

На редовното си заседание Съветът за работа с българите в чужбина към вицепрезидента Илияна Йотова обсъди статута на чуждестранните студенти с български произход.

Подчертана е била необходимостта от актуализиране на постановленията на Министерския съвет, които регламентират тяхното обучение и пребиваване в България. В съвета участват представители на изпълнителната власт, учени, политолози, университетски преподаватели.

Вицепрезидентът Илияна Йотова е представила изводите от осъществените във Варна, Благоевград, Пловдив и София Студентски лаборатории "Перспектива за развитие с българска диплома". Основните проблеми, споделени от студентите при разговорите с вицепрезидента, са административните затруднения при кандидатстването им и уреждането на статута им на пребиваване; необходимостта от по-широка рекламна кампания за възможностите за обучение в България; недостатъчната подготовка по български език; липсата на връзка между студентите и работодателите. Вицепрезидентът изтъкна голямата конкуренция, в която се намира България спрямо университетите в Румъния, Унгария, Русия, които привличат българи от исторически диаспори. 

Въз основа на изводите от студентските лаборатории екипът на вицепрезидента и експертите от Комисията по българско гражданство са изготвили предложения за промени, които да уреждат по-добре статута на чуждестранните студенти с български произход. Тези предложения Йотова ще представи на планираната от нея национална среща за проблемите на тези студенти. На нея ще присъстват представители на всички институции, имащи отношение по темата, представители на академичните ръководства на университетите и на студентите, както и на работодателските организации.
Общо е мнението, че е необходим комплексен подход към чуждестранните студенти с български произход. Българската държава трябва да си отговори на въпроса какво иска от тях и какво им предлага.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във