Банкеръ Daily

Общество и политика

Йотова и Вигенин не очакват промяна в позицията на София за РСМ

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че не очаква промяна в позицията на България за Северна Македония, която ще бъде изразена от държавния глава Румен Радев.

"Важното е да се начертае някаква пътна карта оттук нататък какво да се прави. Ще изчакаме и решението на нашите съседи, защото знаете, че премиер-министърът им е в оставка", допълни тя.

Българската позиция за присъединяването на Северна Македония остава единна и непроменена, обяви и зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. Той обясни, че ще се търси по-широко сътрудничество чрез идеи за съвместни комисии в различни сфери.

"Докато Република Северна Македония не изпълни ангажиментите си и исканията от българска страна, нова позиция по тези въпроси не може да има", посочи той.

"Българската позиция за РСМ не трябва да се променя, но трябва да се търси диалог", заяви лидерът на парламентарната група на "Демократична България"  Христо Иванов.

​"Въпросът тук не е за промяна на позицията ни. Въпросът е да се намери онзи подход с властите в Скопие, който да осигури и двете цели", каза той.

Според депутата от ГЕРБ и бивш министър на външните работи Екатерина Захариева позицията за Северна Македония на новото българско правителство е неясна, а то дава противоречиви сигнали.

"Нека да видим и да се изяснят позициите, защото очевидно не са им съвсем ясни. Едно се говори в западната преса, тук не смее да каже, но това, което ние ще следим и е много важно за нас, е да не отстъпват от позицията, която и нашето правителство, и парламентът в декларация прие", каза Захариева по адрес на премиера Кирил Петков, който в интервю за британския вестник "Файненшъл таймс" обяви, че София ще предложи на Скопие "нов, много бърз процес със срок шест месеца".

Захариева беше категорична, че Северна Македония не изпълнява поетите ангажименти в двустранния договор и затова продължават сигналите от граждани с българско самосъзнание и представители на бизнеса за проблеми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във