Банкеръ Daily

Общество и политика

Йотова и италианският посланик обсъдиха мигрантската вълна

Ситуацията в Афганистан и опасността от нова мигрантска вълна към Европа беше основна тема на разговора на “Дондуков" 2 между вицепрезидента Илияна Йотова и посланика на Италия у нас Джузепина Дзара. Общо беше мнението, че като външни граници на Европейския съюз България и Италия трябва да имат координирана позиция по отношение на европейската политика по миграция.

През годините Илияна Йотова работи активно по тази тема и познава от първо лице проблемите, с които се сблъска Италия по време на бежанската криза през 2015 г. “Би трябвало Европа да е научила своите уроци и да има изготвена превантивна политика, за да не се допускат трагедиите по външните граници на Съюза отпреди години", заяви вицепрезидентът и изтъкна, че няма никакво развитие по предложения от Европейската комисия Пакт за миграцията и убежището.

Илияна Йотова и Джузепина Дзара бяха категорични, че е необходима единна политика по миграция и трябва най-силно да се чуват позициите на страните по външните граници на ЕС. „Нашите държави не трябва да плащат тази висока цена сами. Трябва да се възстанови равновесието между солидарността и отговорността в Съюза”, подчерта италианският посланик. “Координацията между нашите две държави трябва да се засили, за да може още на следващата Среща на върха в Брюксел, където неминуемо тази тема ще бъде водеща, мнението ни да бъде по-добре чуто“, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова и Джузепина Дзара обсъдиха и отличните отношения между България и Италия във всички сфери от взаимен интерес.

Вицепрезидентът покани посланик Дзара да се присъедини към неформалния клуб на дами посланици в България, сформиран по нейна инициатива в началото на мандата й, който регулярно организира срещи по актуални въпроси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във