Банкеръ Daily

Общество и политика

Йотова: Европейските средства да стигнат до всяко българско село

"В навечерието сме на разпределението на европейските средства за следващия програмен период. Сега е времето България да изработи цялостна програма за спасяване на българското село. Европейските средства трябва да стигнат до всяко село". Това е казала вицепрезидентът Илияна Йотова на честването на 400-годишнината на село Керека, община Дряново, съобщи прессекретариатът на президентството.

"През годините неведнъж българското село ни е спасявало и съхранявало като народ. Отдавна българската държава трябваше да разработи план за развитието му", е изтъкнала вицепрезидентът.

"Днес в село Керека живеят около 60 души. През последните години млади хора избират да отглеждат децата си в Керека и да го развиват. Село Керека не е уникално само заради историята си. Керека се възражда за нов живот благодарение на огромната любов към родното място, към Родината, с която успявате да заразите и чужди граждани" - с тези думи се е обърнала Илияна Йотова към жителите и гостите на селото, допълниха от прессекретариата на президентството.

С изпълнението си на химна на Република България на перфектен български език 8-годишната Милица Мартин, която неотдавна идва със семейството си от Великобритания в Керека, развълнува присъстващите.

Вицепрезидентът е благодарила специално на председателя на Народно читалище "Напредък - 1884" 29-годишната Невена Николова и на всички, отдадени на възраждането на село Керека.

Вицепрезидентът Илияна Йотова и зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов са открили плоча в чест на достолепната годишнина на селото. Двамата са поднесли цветя пред паметника на Св. св. Кирил и Методий и паметника на четниците от село Керека, участвали в четата на Бачо Киро и поп Харитон в Дряновската епопея. В село Керека през 1885 г. е издигнат първият в България паметник на славянските първоучители.

"Днес почитаме Светите братя Кирил и Методий, които дадоха четмо и писмо на милиони хора, създадоха третата християнска цивилизация - славянската, и я разпространиха", е посочила Илияна Йотова, пише още в съобщението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във