Банкеръ Daily

Общество и политика

Йотова: "Брюкселският език" прави евроиституциите далечни за хората

S 250 d09846ad 5829 456c bf33 ba8db5967025
S 250 2389a5bd db18 4695 ac69 a87d4eb3fd8c

Няма добра комуникация между европейските институции и гражданите. Това заяви вицепрецидентът Илияна Йотова, която днес откри в София дискусия на тема "Ще гласувам ли на следващите евроизбори и защо". Форумът е в рамките на проекта "Европа и аз" на Българското училище за политика и се подкрепя от Европейския парламент. 

"От 1979 г. - от момента, в който се провеждат евроизбори, до сега с около 20 процента са намалели гласовете на европейските граждани, които са участвали във вота. Тази тенденция се забелязва и в България и делът на гласуващите на евроизборите също намалява от 2007 г. Защо европейските граждани не се интересуват от темата за европейските институции и намалява интересът им към гласуването?", попита Йотова, цитирана от БТА.

Според нея една от причините е тежката комуникация между институциите и европейските граждани т. нар. брюкселски език е неразбираем за хората.

"Хората често казват, че не разбират защо се взема едно или друго решение, защо се води една или друга политика. Освен това е малко и информацията, която идва от европейските институции, как конкретна политика ще повлияе върху живота на хората, върху семействата им.  Ако в следващите години не се направи нещо в тази посока, тази пропаст ще се задълбочава", предупреди тя. 

Евродепутатът Андрей Ковачев посочи, че ЕС не трябва да се ограничава до темата за еврофондовете. "Споделяме не само пари, но и общи ценности, външна политика и сигурност – това са най-важните въпроси, които стоят за решаване пред ЕС", заяви Ковачев. Той припомни, че общността е била създадена, за да се поддържа мир на континента и това е една от причините, поради които ЕС няма да се разпадне след Брекзит, защото алтернативата е абсолютно неясна.

"Видя се, че бежанската криза няма да се реши само с релокация на хората и че проблемите не са локални, а глобални. Трябва да ги решаваме всички заедно", подчерта евродепутатът Илхан Кючюк. Той призова младите хора да гласуват не само на евроизборите, но и на всички видове избори, тъй като така изразяват правото си на мнение, осигуряват също и легитимност на институциите.

"През 2029 г. 49% от работните места ще са за висококвалифицирани кадри, 40 на сто - за средноквалифицирани и само 11% ще са за нискоквалифицираните", съобщи евродепутатът Момчил Неков. Той обърна внимание на младите хора, че точно заради развитието на технологиите най-важно за тях е образованието.

"Във времената на най-големи кризи се взимат най-радикалните решения за промени в ЕС, така че въпросът не е дали искаме Европа, а каква Европа искаме", подчерта в специално видеообръщение към младежите евродепутатът Светослав Малинов. Той добави, че интересът на България е Европа да бъде колкото може по-силна, както и да реформираме банковата и съдебната система, за да станем част от еврозоната.

Да не си затваряме очите и да признаем, че интеграцията на бежанците по неолиберален модел се е провалила, призова във видеоборъщение евродепутатът Ангел Джамбазки. Според него всяка държава трябва да защитава собствените си интереси в рамките на ЕС.

Днешната дискусия е част от проекта "Европа и аз", по който вече се проведоха  3 дебата между евродепутати и студенти във водещи български университети, онлайн фотоконкурс и фотоизложба.  "Европа и аз" е проект, чиято цел е да провокира интереса и ангажираността на българите към работата на Европейския парламент и възможностите за развитие в рамките на Европейския съюз.

  

Facebook logo
Бъдете с нас и във