Банкеръ Daily

Общество и политика

Йотова: Ако бюджет 2019 не регулира неравенствата и бедността, ще има протести

Протестите в страната ще продължат, ако бюджетът за 2019-та година не залага промени и не се опитва да регулира неравенството и бедността в България. Хората искат решение на проблемите си, както и да има поне средноевропейски цени на горивата. Това заяви във Варна вицепрезидентът Илияна Йотова. 

"Държавата има възможност да помогне в регулирането на тези процеси, без това да се приема за държавна помощ или нарушение на принципа на конкуренцията. Идвайки насам, чух финансовия министър г-н Горанов, който каза, че въпреки протестите няма да се намали данъкът върху старите коли и за "Гражданската отговорност", защото видите ли от 6 до 10 лева, както те са го изчислили за най-старите автомобили и двигателите, които отделят вредни емисии, това не бърка чак толкова в джоба на българина. Ако това е единственото повишение за джоба на българина, сигурно няма да е такъв ефектът, но за съжаление той е един от многото", каза Йотова.

Тя подчерта, че в следващите дни има второ четене на бюджета.

"За мен основният закон на държавата, след конституцията, най-важният е как ще изглежда бюджетът за 2019, ако там тези процеси са регулирани, мисля, че българските граждани могат да бъдат спокойни", допълни вицепремиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във