Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЙОРСЕТ ХОЛДИНГС СПЕЧЕЛИ ПЧБ, НО ЗАГУБИ ЗАЛЪКА СИ ОТ НЕФТОХИМ

Държавата вече се е примирила със загубата на Първа частна банка след като на 22 юни Софийският апелативен съд потвърди решението на софийския градски съдия Алексей Иванов активите на фалиралата банка да бъдат прехвърлени на купувача Йорсет Холдингс (България). По този повод изпълнителният директор на Агенцията за държавните вземания Александър Раков заяви за в.БАНКЕРЪ, че е изчерпал всички правни възможности за борба.


Нищо повече не мога да направя. Решението на Апелативния съд не подлежи на обжалване. Сега очаквам държавата да получи парите, който Йорсет Холдингс (България) плати за ПЧБ, допълни той.


Холдингът спечели ПЧБ срещу скромната сума от 14.82 млн. лв., които взе назаем от БУЛБАНК. По закон

след прехвърлянето на собствеността

на фалиралата банка тези пари трябва да бъдат преведени по сметката на агенцията. Нейният изпълнителен директор не скри, че преди да получи парите, държавата ще трябва да почака още известно време.


Първо, съдът трябва да одобри последната сметка за разпределение на събраните средства, която ще бъде представена от синдиците Теодора Стоянова и Явор Камбуров. След това те ще се разплатят с кредиторите на ПЧБ по установения ред и едва тогава съдът ще издаде постановление за заличаване на фалиралата банка и за освобождаване на синдиците й.


Още отсега обаче е ясно, че Агенцията за държавни вземания няма да получи всичките 14.82 млн. лв., които Йорсет Холдингс (България) плати за ПЧБ. От тях 1.5 млн. лв. ще бъдат преведени на БНБ. Известна сума ще получат наемодателите на фалиралата банка. Ще бъдат заделени и средства за разходите по несъстоятелността.


Според запознати със ситуацията в ПЧБ държавата трябва да бъде щастлива, ако вземе над 12.8 млн. лева. В същото време освен многобройните имоти, автомобили и други движими вещи холдингът ще наследи от фалиралата банка и пари по сметки за около 10 млн. лева - достатъчно средства, за да се издължи напълно и в срок на БУЛБАНК.


Йорсет Холдингс (България) ще стане собственик и на многобройните вземания на ПЧБ от нейни длъжници, чиято обща номинална стойност е за над 310 млн. лева. Сред тях обаче няма да фигурира вземането от Нефтохим.


В края на юни 2000 г. Бургаският окръжен съд прекрати

делото срещу рафинерията

което бе образувано по молба на затворената ПЧБ още в началото на 1997 година. Тогава квесторите на банката Стефан Чипилски и Людмил Владимиров предявиха срещу Нефтохим иск за 8.75 млн. щ. долара. Основанието за него бе, че рафинерията не е изпълнила договор с банката за отговорно пазене на значителни количества петрол, заложени в нейна полза от скандалноизвестната фирма Елпида 3. През 1993 г. тя е получила кредит от ПЧБ, който е обезпечила със споменатите петролни количества. И тъй като Елпида 3 не връща заема, който към края на 1996 г. заедно с лихвите надхвърля 12 млн. щ. долара, банката резонно прибягва към обезпечението. Но когато квесторите на ПЧБ настояват то да бъде продадено, с изненада научават, че това отдавна е станало, и то зад гърба на кредитора. Държавният по онова време Нефтохим очевидно е нарушил договора с ПЧБ, тъй като нито я е уведомил за продажбата на петрола, нито й е превел парите от нея.


Повече от три години делото по иска на ПЧБ събира прах в съда. Сега се оказа, че основанията то да бъде прекратено са няколко. Според съда

квесторите са пропуснали да уведомят за иска си

Агенцията за приватизация, която пък пропускала да го отрази в информационния меморандум за продажбата на рафинерията. Бившият квестор на банката Людмил Владимиров заяви пред БАНКЕРЪ, че подобно уведомително писмо е било изпратено в указаните от закона срокове. Друг е въпросът дали някой си е дал труда да запази този документ в архивите на ПЧБ и на Агенцията за приватизация, или просто го е загубил - коментира Владимиров.


Втората причина за прекратяване на делото е, че синдиците на банката Теодора Стоянова и Явор Камбуров не са внесли съдебните такси. Стоянова потвърди това обстоятелство за БАНКЕРЪ, но уточни, че съдът, който одобрява разходите на синдиците, не им е позволил да ги направят.


Все пак става дума за доста голяма сума, като се има предвид, че таксите са между 2 и 4% от иска, коментира синдичката на ПЧБ.


Решението на бургаския съд за прекратяване на делото срещу купената от ЛУКойл рафинерия дойде точно навреме. Според думите на шефовете на предприятието, които бяха изнесени в медиите, Нефтохим изпитва недостиг на оборотни средства, тъй като почти всичките му чисти приходи отиват за погасяване на просрочени и текущи задължения към бюджета. С прекратяването на делото ПЧБ срещу Нефтохим съдебната система на практика освободи рафинерията от допълнителни разходи.


Всички пасиви по взаимоотношенията между Нефтохим и ПЧБ останаха в кредитополучателя Елпида 3. Съдът не бе тъй благосклонен към него, както към бургаската рафинерия. Вестник БАНКЕРЪ научи, че в средата на юни 2000 г. фирмата длъжник е била обявена в несъстоятелност по искане на ПЧБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във