Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЙОРСЕТ ХОЛДИНГС СМЕНИ СОБСТВЕНИКА СИ

Превъплъщенията на фалиралата Първа частна банка продължават. След като на 22 юни 2000 г. Йорсет Холдингс (България) купи активите й, плащайки за тях 14.82 млн. лв., вече може да се каже, че те преминаха в други ръце. На 10 октомври тази година Държавен вестник публикува решението на Софийския градски съд, с което заличава Йорсет Холдингс ес ей Сосиете Аноним като едноличен собственик на Йорсет Холдингс (България) ЕООД и вписва на негово място люксембургската фирма Вато Интернасионал С.А.. Така за пореден път възникна въпросът кой всъщност стои зад купувача на ПЧБ? Дълго време отговорът се свързваше с Васил Божков - собственик на Нове холдинг и футболен клуб ЦСКА. Защото през август тази година човекът, който управлява голяма част от империята му - Антони Наумов, стана управител заедно с Георги Попов на Йорсет Холдингс (България).


Най-спряганата версия в адвокатските среди обаче е, че холдингът принадлежи на вече бившите синдици на банката. Съмнението във финансовите среди пък е, че той косвено се контролира от бивши акционери и шефове на ПЧБ. А с идването на Вато Интернасионал С.А. като нов собственик на Йорсет Холдингс то дори се засилва.


Справката в Държавен вестник показва, че люксембургската фирма, в чиито ръце попаднаха активите на ПЧБ, се води като акционер в българското дружество Вато Интернешънъл БГ АД. Акции в него притежава и Татяна Бачева, която е била и сред собствениците на София Делта ООД. Там е бил и Евстати Гюров, който освен това е притежавал акции и в Моллов файненшъл енд Индъстриал Груп АД с доминиращ собственик небезизвестния Валентин Моллов. Но през септември 2000 г. дружеството е обявено в несъстоятелност.


В същото време твърденията в банковата система са, че Вато Интернасионал С.А. е продала своите акции във Вато Интернешънъл БГ на чуждестранна фирма. И че новите собственици на Йорсет Холдингс упорито се опитват да се разграничат от бившите акционери и шефове на ПЧБ. Васил Божков обаче не бе открит за коментар по случая.

Facebook logo
Бъдете с нас и във